Okupanti z Klárova podali trestní oznámení na policisty

Praha - Na pražském Klárově pokračují potyčky mezi policií a aktivisty z hnutí „Occupy“. Protestujícím se nelíbí, že se policie rozhodla vyklidit všechny jejich stany. Aktivisté proti postupu policie podali trestní oznámení. Ta se brání tím, že demonstranti zneužívali petiční právo.

„My s tím zásadně nesouhlasíme. Máme i výroky Nejvyššího správního soudu, ústavního soudu a ministerstva vnitra, ve kterých se říká, že doprovodné zařízení, které slouží pro účely shromáždění, nepotřebuje žádné povolení,“ řekl ČT24 mluvčí hnutí Jan Korál.

Podle mluvčí městské policie Jany Přikrylové policie nezasahovala do práva shromažďovacího a petičního: „Strážníci pouze v daném místě zajišťovali veřejný pořádek, konkrétně zabraňovali tomu, aby byla nadále porušována vyhláška hlavního města Prahy o veřejné zeleni.“

Členové hnutí Occupy založili na Klárově improvizovaný tábor koncem dubna. Původně měla tato petiční akce skončit 14. května. Pořadatelé ji ale nakonec prodloužili až do listopadu, což se nelíbí zastupitelům ani tamním obyvatelům. Účastníci akce podle nich zneužili petiční zákon. Na stany totiž umístili petiční archy, a tím z nich udělali oficiální petiční stánky, u kterých mohou podle zákona přebývat. Koncem května městská policie tábořiště odstranila a na místě ponechala jediný petiční stan.

Rezidenti ale s tímto řešením spokojeni nejsou. V parku podle nich po celý den běží hlučný elektrický generátor, cesty aktivisté popsali hesly, poničili trávník a na rezidenty slovně útočí. Podle Stejskala strážníci musí počkat, až aktivisté petiční právo sami poruší. Razantnější zákrok policie by byl v tuto chvíli napadnutelný, upozornil šéf strážníků.

Vydáno pod