Poslanci zatím nemají o spis Parkanové příliš zájem

Praha - V souvislosti se žádostí o vydání místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasty Parkanové včera policie do prostor sněmovny převezla obsáhlý spis o nákupu letounů CASA. Prostudovat ho mohou členové mandátového a imunitního výboru, zatím tak učinilo osm z osmnácti členů – převážně z řad TOP 09 a ODS. Opoziční poslanci se bojí úniku informací, proto o spis nejeví zájem.

Policejní spis má tři tisíce stran a zaplnil 14 šanonů a dvě bedny od banánů. Policie ho do sněmovny zapůjčila do pátku. Jedním z mála sociálních demokratů, které spis zajímal, byl Jan Chvojka, jenž nad spisem strávil asi hodinu. „Spis má 3 000 stránek, takže nebyl čas na nějakou důkladnou studii,“ podotkl poslanec.

Kromě spisu si včera členové výboru vyžádali také závěr prověrky NKÚ ohledně pořizování vojenského materiálu a od Úřadu vlády a ministerstev stanoviska Evropské komise a informace o obvyklé praxi při nákupu vojenské techniky. Ministerstva obrany a financí obdržela oficiální žádost dnes dopoledne. „Nyní píšeme odborné stanovisko, požádali jsme o právní názor Ústav státu a práva AV ČR,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. 

Černochová: Mám právo účastnit se jednání výboru

Poslankyně a místopředsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) se chtěla účastnit jednání mandátového a imunitního výboru sněmovny k žádosti o vydání Vlasty Parkanové. Výbor s její přítomností ale nesouhlasil. Černochová trvá na tom, že právo účastnit se jednání má. „Teoreticky bych mohla podat stížnost proti postupu mandátového a imunitního výboru k mandátovému a imunitnímu výboru. Nebo pak mám další možnost, podat ústavní stížnost… Doufám, že kolegové, kteří si po včerejšku pořádně přečetli jednací řád Poslanecké sněmovny a Ústavu ČR, to přehodnotí,“ řekla v Interview ČT24.

Vlastu Parkanovou si mandátový výbor pozval na příští středu, aby mu vysvětlila své stanovisko. Před červencovou schůzí sněmovny by pak měl výbor rozhodnout, zda vydání poslankyně doporučit. Konečné slovo ale bude mít Poslanecká sněmovna. Podle informací ČT také na příští týden připravuje bývalá ministryně obrany první oficiální vystoupení před médii od propuknutí kauzy.