Běh z koncentračního tábora Ravensbrück do vyhlazené obce Ležáky

Pardubice – Start německé město Ravensbrück, cíl česká obec Ležáky, vzdálenost 730 kilometrů. Běžci a cyklisté tak štafetovým během vzpomenou obětí lidické a ležácké tragédie. V závodě není důležité, kdo bude první, běžci sportovním výkonem vyjadřují i něco navíc. Štafetu založil Jan Rýdlo v roce 1977, od roku 1992 se běhá každoročně. V roce 2009 spojili běžci pardubický Zámeček, kde byli popraveni obyvatelé Ležáků, s Ležáky a Lidicemi, v loňském roce přibylo vypálené Javoříčko. Sportovní patronkou štafety je v posledních letech světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová, která letos poběží poslední úsek do Ležáků.

Startuje se dnes 22. června v 7 hodin ráno a cíle v Ležácích dosáhnou dopoledne 24. června. Právě v památníku Ležáky, kde v tu dobu bude pietní akt, běžce uvítá prezident Václav Klaus. 

Trasa z koncentračního tábora Ravensbrück v první části štafety přibližně kopíruje cestu lidických žen, které na konci války musely podstoupit pochod smrti do městečka Wesenberg a později pěšky dorazily zpátky do Čech. Jednou ze zastávek bude také koncentrační tábor Sachsenhausen, německo-českou hranici štafeta překročí u obce Tännicht, v Lidicích by měla být 23. června kolem 15:30.