V Praze se sešla elita světové fyziky

Praha - Přední světoví fyzikové diskutují v Praze o výsledcích jednoho z největších vědeckých projektů, na kterém se významně podílí i Česko. Jde o astronomickou observatoř, která se rozprostírá na třech tisících kilometrech čtverečních argentinské pampy. Tuzemské firmy do ní dodaly zrcadla a badatelé se přímo účastní výzkumu.

Síť supercitlivých detektorů a teleskopů v argentinské pustině i prostřednictvím českých fyziků odhaluje, že daleko za hranicemi zeměkoule jsou nepředstavitelné zdroje energie. „Částice, které k nám přilétají z vesmíru, mají mnohem větší energie, než částice v pozemských urychlovačích,“ vysvětluje důležitost zkoumání částic Petr Trávníček z Akademie věd.

Zeměkouli bombarduje kosmické záření neustále. Atmosféra ho sice částečně filtruje, přesto každou sekundu projde jediným lidským tělem tisíc částic tohoto záření.

Díky roli Čechů v projektu se sešla reprezentace všech sedmnácti zapojených zemí právě v Praze. „Naším největším příspěvkem byla výroba zrcadel, která tvoří významnou část laboratoře,“ říká ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd Jan Řídký.

Univerzity Karlova a Palackého a Akademie věd zkoumají kosmické záření od začátku projektu. Jeho částice jako první objevil přesně před 100 lety rakouský fyzik v Ústí nad Labem.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)