Sedm miliard korun chce MF po exmanažerech Mostecké uhelné

Praha – Po šesti bývalých manažerech Mostecké uhelné společnosti (MUS) chce ministerstvo financí vymáhat zhruba sedm miliard korun. Policie podezřívá exmanažery firmy, že z ní vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Podle ministerstva ale také manipulacemi s cenou akcií přiměli stát, aby jim prodal zbytek cenných papírů firmy za částku o 3,3 miliardy korun nižší, než byla jejich skutečná hodnota. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN). Celkově tak úředníci po šestici vymáhají 6,8 miliardy.

„My jsme podali trestní oznámení, ale vedle toho musíme podat také civilní žalobu na vymáhání škody, to je prostě celková právní strategie. Ta částka vychází z velmi podrobných právních analýz a je možné, že bude ještě upřesňována,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten si také pochvaloval mimořádně dobrou spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci.

Šestici bývalých manažerů MUS obvinila policie z trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté vězení. Zároveň na ně podalo ministerstvo financí trestní oznámení, které má list k dispozici. Jde o Luboše Měkotu, Antonína Koláčka, Oldřicha Klimeckého, Petra Krause, Jiřího Diviše a Marka Čmejla.

Kromě vyvedení peněz na koupi většinového podílu v MUS v roce 1998 viní ministerstvo exmanažery z toho, že v roce 1999 přiměli manipulací českou vládu, aby jim prodala zbylých 46 procent akcií jen za 650 milionů korun. „Kupní cena prodávaných akcií měla ale činit 3,934 miliardy korun,“ píše se podle deníku v trestním oznámení. Úřad požaduje po exmanažerech 6,809 miliardy korun a žádá, aby byla privatizace prohlášena za neplatnou, neboť byla uzavřena podvodným jednáním v rozporu s dobrými mravy.

Podle manažerů se však obvinění nezakládá na pravdě. Státu prý převodem firmy žádnou škodu nezpůsobili. „Stát je svéprávná instituce, a pokud v době, kdy byla učiněna nabídka, vláda rozhodla tuto nabídku akceptovat jako výhodnou, tak se domníváme, že všichni členové vlády věděli, co činí, a že tak činili správně,“ uvedla mediální zástupkyně bývalých manažerů Alexandra Rudyšarová.   

Podle ní vycházela nabídková cena z výpočtu podle tehdy platných předpisů, to znamená, byla to vážená cena na burze za šest měsíců a v době, kdy byla učiněna nabídka, tak byla nabídková cena o 24 procent vyšší než cena na burze. Rudyšarová také ve Studiu ČT24 uvedla, že byl stát až do odkupu akcií akcionářem, měl přístup ke všem učetním podkladům a měl všechny předpoklady pro to, aby mohl správně posoudit, jestli nabídková cena je odpovídající.

„Už v předchozím období, kdy se Švýcarsko dožadovalo právní spolupráce s ČR, tak se stát k žalobě nepřipojil právě proto, že škodu neuměl vyčíslit, a z prvních informací také vyplývalo, že státu žádná škoda nevznikla,“ dodala Rudyšarová.

Někdejší privatizaci MUS již roky prověřují švýcarské orgány kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace. Tamní prokuratura loni podala obžalobu na sedm lidí, bývalých manažerů MUS a Appian Group. Jde o šestici Čechů a jednoho Belgičana. Švýcarský soud ale v polovině dubna spis vrátil prokuratuře k doplnění.