John: Rath je ve vyšetřovací vazbě díky Věcem veřejným

Praha – Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by nyní Věci veřejné (VV) volilo méně než jedno procento lidí. Podle staronového předsedy strany Radka Johna je to důsledek sebevražedné mise, kterou se VV vydaly, když chtěly rozhýbat policii. Podle Johna je ale důležité zabývat se výsledky, protože například David Rath je ve vyšetřovací vazbě díky VV.

Z volebních průzkumů vyplývá, že by VV do parlamentu volilo 0,5 procenta lidí. To je velká ztráta voličů, která je podle předsedy Johna citelná. Co je však podstatnější, je prý to, že funguje, co strana prosadila. „Dokázali jsme konečně rozhýbat policii. To, že se dnes vydávají poslanci, je naše zásluha, protože se nám podařilo vyměnit policejního prezidenta, který vyměnil vedení protikorupční policie, která nic nedělala, a teď máme jednu kauzu za druhou,“ konstatuje John. 

Tou nejznámější je ta s Davidem Rathem. Ten je ve vyšetřovací vazbě především podle Johna proto, že se podařilo zrušit povinnost policie, hlásit do systému každé vyšetřování. „To bylo to, jak se to zametalo pod koberec,“ popisuje John s tím, že předešlá praxe byla taková, že vyšetřované osoby dostávaly o vyšetřování echo. 

John ke kauze Rath: „Rathovi advokáti si stěžovali jak to, že policisté nehlásili do systému, že ho obviňují. A oni to nehlásili, protože já jsem tu povinnost zrušil… My jsme zrušili povinnost hlásit do systému každé vyšetřování.“

Emil Kračmar, náměstek ředitele protikorupční policie: "Protikorupční policie má významnou podporu ze strany policejního prezídia, nejsou na nás činěny, žádné tlaky, postupujeme přesně podle zákona a interních směrnic."

Předseda VV ale dodává, že to byla sebevražedná mise. „Samozřejmě, že všechny strany, které kradly, udělaly všechno pro to, aby nás vyřadily ze hry,“ míní John. Strana se ale podle něj bude snažit dokončit svůj volební program a doufat, že až si lidé sečtou, co se straně povedlo, tak si řeknou - chceme je, nebo nechceme je.

Události, komentáře s Radkem Johnem (zdroj: ČT24)