Rafaj potvrdil rekordní pokutu pro Liberec za lyžařský šampionát

Brno - Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj potvrdil Liberci pokutu 6,55 milionu korun za chyby v tendrech na lyžařské mistrovství světa. Je to jedna z nejvyšších sankcí za zakázky v historii. Liberec chyboval v celkem 70 tendrech - většinou se dopustil nezákonného dělení zakázek. Antimonopolní úřad vyměřil Liberci pokutu už loni, město se ale koncem června odvolalo.

V naprosté většině z více než sedmdesáti posuzovaných zakázek zjistil ÚOHS porušení zákona spočívající v úmyslném rozdělení předmětu veřejné zakázky pod zákonem stanovené finanční limity. Předseda antimonopolního úřadu dnes zopakoval, že město svým jednáním mohlo výrazně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. „Svým jednáním město znemožnilo účast v zakázkách širšímu okruhu dodavatelů a podstatně tak narušilo soutěžní prostředí,“
uvedl Rafaj.

Ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům) už ve středu novinářům řekl, že magistrát s rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí, a proto se obrátí na správní soud. Pokutu ale město zaplatit musí.

Hodnota zakázek, které úřad zkoumal, činila kolem jedné miliardy korun. Nejzávažnější porušení zákona nastalo při zadávání 27 zakázek spojených s budováním sportovního areálu Ještěd. Zakázky za téměř 700 milionů Kč získaly Strabag, Syner, oaza-net, Eurovia CS, Regionální stavební a ELPROINVEST.

Kvůli jedné ze zakázek souvisejících s libereckým lyžařským mistrovstvím, rekonstrukcí areálu vysokoškolských kolejí, už také padla obžaloba. Týká se bývalého rektora Technické univerzity v Liberci Vojtěcha Konopy a podnikatele Josefa Nadrchala, jednatele firmy Investing CZ, která pro univerzitu zajišťovala investorsko-inženýrskou činnost včetně realizace výběrových řízení. Muži čelí obžalobě z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Podle státního zástupce totiž zadali dodatečnou zakázku na dodávku nábytku v hodnotě zhruba 24,3 milionu korun bez řádné soutěže vítězi původní zakázky. Tím prý úmyslně vyloučili ostatní možné soutěžitele. Oslovená firma tak získala prospěch téměř tři miliony korun.