Žalobce Coufal kvůli verdiktu NSS rezignuje na funkci

Brno - Jihomoravský krajský státní zástupce Petr Coufal rezignuje k 31. červenci na svou funkci. Nejvyšší správní soud (NSS) totiž ve čtvrtek rozhodl, že se kárně provinil, když v rozporu se zákonem odložil trestní oznámení na svou osobu. Podle NSS tak ohrozil důvěru ve státní zastupitelství. Na Coufala podal kárnou žalobu olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Coufalův postup ocenil.

„Na nestrannost státního zástupce je nutno nahlížet jako na základní hodnotu. Je morální povinností státních zástupců tuto hodnotu ctít,“ uvedla předsedkyně kárného senátu Milada Tomková. Žalobce prý nemůže rozhodovat o kauze, která se ho týká, takovým způsobem jako Coufal. Měl vědět, že jeho nestrannost vzala za své, když se do věci vložil, podotkla soudkyně.

Coufal čelil kárné žalobě za to, že nezákonně rozhodoval o trestním oznámení na svou osobu, ačkoli se měl z případu sám vyloučit. Zmíněné trestní oznámení kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku se týkalo toho, že Coufal údajně opakovaně parkoval soukromým autem na parkovacích místech vyhrazených výhradně pro služební vozy brněnského krajského zastupitelství. 

Podle kárné žaloby zneužil své funkce a anonymní trestní oznámení proti své osobě přesunul od nezávislých státních zástupců na svůj stůl. Když si přečetl spis, usoudil, že vlastně žádný trestný čin nespáchal. „Nikdo nemůže být sám sobě soudcem,“ uvedl tehdy vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

O své rezignaci Coufal informoval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten podle své mluvčí Coufalův postup ocenil a považuje jej za důležitý krok. Svědčí o tom, že Coufalovi není „lhostejné postavení a důvěra veřejnosti ve státní zastupitelství,“ uvedl Zeman. I po rezignaci by Coufal měl zůstat státním zástupcem.

„Pan Coufal byl uznán kárně vinným a jeho dnešní rezignaci považuji za rozumný krok,“ vzkázal skrze svou mluvčí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Nového krajského žalobce jmenuje poté, co obdrží nominaci od vrchního státního zástupce v Olomouci - bude prý muset mít odborné i morální kvality. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který na Coufala kárnou žalobu podal, nechtěl jeho kroky komentovat.