Bahna 2012 přilákala desetitisíce vojenských fanoušků

Strašice (Rokycansko) – Více než 50 tisíc lidí využilo dnes teplého letního počasí a přijalo pozvání armády na tradiční Den pozemního vojska v prostoru vojenského cvičiště Bahna u Strašic ve Vojenském újezdu Brdy. Několikahodinový program nabídl statické i dynamické ukázky techniky současné české profesionální armády i historické vojenské stroje z klubů vojenské historie. Vrcholem programu byla především velká bojová ukázka profesionálních vojáků simulující situaci při eliminaci povstalců či dvě velké historické bojové ukázky.

Bahna jsou druhou největší armádní akcí pro veřejnost. V návštěvnosti je předčí akce vzdušných sil Dny NATO, Bahna jsou ale největší prezentací pozemní techniky, řekl zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR Miroslav Žižka. Své první představení pro veřejnost zde dnes mělo například malé americké bezpilotní průzkumné letadélko Raven, které čeští vojáci používají k průzkumné činnosti na misích v Afghánistánu. „Je to docela dobrý a významný pomocník ve zkoumání terénu v místech, kam se nedostane voják, nebo kde můžeme očekávat činnost protivníka,“ řekl Žižka.

Naopak naposledy se před odchodem z armádní scény předvedl tank T-72 ve staré verzi. Českoslovenští a pak čeští vojáci ho používali od 80. let minulého století. Nyní má armáda k dispozici jeho modernizovanou verzi, kde je až 70 procent komponentů vyměněných.

Na zabezpečení akce se dnes podílelo téměř 600 vojenských profesionálů s více než 200 kusy vojenské techniky, dalších asi 450 lidí bylo z vojenských historických klubů s desítkami kusů historické techniky. „Příprava akce zabere několik týdnů. Pro nás v dnešní finanční situaci není možné hovořit o ukázkách, pro nás je to vždycky výcvik,“ řekl velitel společných sil Hynek Blaško.

K vrcholům akce patřil program vojenských historických klubů. Připomněly například 95. výročí bitvy u Zborova, kde bojovali čeští legionáři. Kromě vojáků v zákopech s puškami a kulomety obsahovala ukázka i letecké bombardování a simulovanou leteckou bitvu replik dvou historických letounů. Druhá historická ukázka přiblížila boje z Podkarpatské Rusi v roce 1939.

Profesionální armáda připravila simulaci bojové akce, do níž se mohou dostat vojáci při zahraničních misích - zapojily se do ní kromě vojáků s puškami také vrtulníky, obrněné transportéry Pandur, vozidla Kajman, samohybné houfnice Dana, tanky a další technika.

Bahna se letos konala po třiadvacáté. Vzhledem k připravovaných změnám ale armáda rozhodla, že vojenský prostor Brdy opustí. Uvažuje se, že zde může vzniknout chráněná krajinná oblast. Žižka ale věří, že ani odchod vojáků z Brd tradici Bahen nepřetne. „Vojenský prostor Brdy armáda navrhla ke zrušení. Ale to neznamená, že některé aktivity, které se zde dělají, nemají svoji budoucnost. Osobně si myslím, že i přesto, že tento výcvikový prostor bude zrušen, tato akce by měla pokračovat dál,“ dodal Žižka.