Kraje chtějí kvůli platům lékařů omezit peníze pro pojišťovny

Přerov - Rada Asociace krajů navrhuje sáhnout pojišťovnám na provozní peníze, které dostávají podle vyhlášky z vybraného zdravotního pojištění. Vede je k tomu problém s pokrytím zvýšených mezd lékařů, na které podle hejtmanů dosud chybí přes půl miliardy korun. Hejtmani se na tom shodli během dnešního jednání v Přerově. Novou úhradovou vyhlášku hodlá asociace navrhnout ministrovi zdravotnictví. Resort prostřednictvím mluvčího Vlastimila Sršně uvedl, že snížení provozních peněz zvažuje, ale až do budoucna a nesmí to ohrozit pojišťovny ani celý systém.

„Pan ministr vydal úhradovou vyhlášku, která nepřidala peníze regionálním nemocnicím, a z toho důvodu zatím nemohly být zvýšeny platy, tak jak on slíbil České lékařské komoře a Lékařskému odborovému klubu. Přicházíme s návrhem, jak mu pomoci,“ řekl dnes předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

Vlastimil Sršeň: „Ministerstva zdravotnictví a financí uvažují do budoucna o korekci, která ovšem bude velmi drobná, aby neohrozila fungování pojišťoven ani pojištění jako celku.“

Celkový balík zdravotního pojištění vybraný v České republice se pohybuje kolem 220 miliard korun, podle Haška z něho jdou téměř čtyři procenta na provoz pojišťoven. Hejtmani se ale domnívají, že je to příliš velká částka a zdravotní pojišťovny by měly šetřit stejně jako ostatní. Rada proto navrhuje ministrovi úpravu vyhlášky, která by provozní financování zdravotních pojišťoven snížila a peníze převedla do fondů základní zdravotní péče. „Byly by to peníze, které by mohly pak pojišťovny dát do nemocnic a nemocnice z nich uhradit vyšší platy nejen pro lékaře, ale pro zdravotnické zaměstnance,“ doplnil Hašek.

Sršeň: Kraje by se spíš měly zaměřit na hospodárnost svých nemocnic

Mluvčí ministerstva zdravotnictví ale upozornil, že zdravotní pojišťovny v České republice mají oproti vyspělým zemím nejmenší objem peněz na provoz. V minulosti si je dobrovolně už samy snížily. „Kraje by se spíše měly zaměřit na hospodárnost svých nemocnic. O jejich nejasném hospodaření rozhodně svědčí fakt, že odmítly poskytnout data pro analýzy efektivity, na nichž se dohodly odbory při jednání o zvýšení platů s premiérem Petrem Nečasem (ODS),“ dodal.

Podle místopředsedy rady hejtmana Jiřího Běhounka, který má na starost oblast zdravotnictví, navrhují šéfové krajů již od letošního roku snížit ve vyhlášce prostředky pojišťovnám z 3,71 na tři procenta. „Pokud by se vyhláška stihla vydat k 1. září, dokázali bychom ušetřit 0,6 až 0,7 miliardy korun,“ uvedl. Na příští rok navrhuje rada toto číslo snížit až na 2,4 procenta, což by znamenalo úsporu 2,6 miliardy korun. Zástupci krajů ale zároveň uvedli, že s pojišťovnami tento krok zatím neprobírali. Jsou však přesvědčeni, že pojišťovny by byly schopny částky ušetřit.

Původně se měly lékařům, sestrám a dalším pracovníkům zvednout příjmy o deset procent. Ministr zdravotnictví Leoš Heger nakonec kvůli nepříznivé ekonomické situaci slíbil pro první pololetí zvýšení o 6,25 procenta, od července pak případně o dalších 3,75 procenta. Odboráři tvrdí, že zdravotníci ale víc nevydělávají. V boji za zvýšení platů se proto hodlají na podzim spojit lékaři zemí visegrádské čtyřky. Zřejmě v listopadu uspořádají společnou symbolickou akci, na kterou by měly navázat razantní a delší akce Lékařského odborového klubu.