John staronovým předsedou VV, výsledek bere s pokorou

Znojmo - Celostátní konference Věcí veřejných ve Znojmě potvrdila Radka Johna v pozici předsedy strany. Souhlasila i s jeho výběrem místopředsedů. John získal 67 hlasů delegátů sjezdu, 19 účastníků hlasovalo proti, dva odevzdané lístky byly neplatné. Staronový předseda povede stranu další dva roky. „Bereme to s velkou pokorou, víme, že máme spoustu práce,“ řekl John v děkovném proslovu po vyhlášení výsledku volby. Následující období označil jako „druhý poločas“ pro VV ve vysoké politice. Zdůraznil, že Věcem veřejným jde o to, udělat maximum věcí pro dobro České republiky - nikoliv pro preference.

Podle Johna je pro mnohé politika bojem o volební preference, a ne o změny k lepšímu. „My budeme bojovat o to, něco změnit. A strašně doufáme, že si toho lidé všimnou,“ uvedl John. Spolu s bývalou místopředsedkyní sněmovny Kateřinou Klasnovou si do týmu svých místopředsedů vybral poslankyni Janu Drastichovou, poslance Petra Skokana, kandidáta VV na senátora na Litoměřicku Tomáše Jarolíma a dosavadního místopředsedu strany Jiřího Kohouta.

Brífink ke konferenci VV ve Znojmě
Zdroj: ČT24/Luboš Pavlíček

Právě Klasnovou označil John za svou budoucí nástupkyni v čele strany. Ocenil také, že je ve vedení VV více krajských členů. Regionální organizace jsou podle něj radikálnější ve svých požadavcích na prosazování volebního programu VV.

John vyšel jako vítěz již z třetí elektronické volby předsedy strany; v internetové volbě získal 42 procent všech hlasů, Klasnová skončila v elektronickém hlasování pouhé dva procentní body za ním. Věci veřejné nicméně na konferenci zrušily elektronické hlasování takzvaných „véčkařů“  při volbě předsedy strany a vedení budou napříště volit delegáti republikové konference.

John: Pukly ledy - a rozbily je Věci veřejné

Celostátní konference VV začala v 11:00. John v úvodním projevu prohlásil, že VV mají podíl na rozhýbání boje s korupcí. V České republice podle něj „tají ledy“, což vede k vyšetřování a zatýkání lidí spojených s významnými korupčními případy. Jako příklad uvedl zatčení středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) či žádost policie o vydání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09).

Radek John v rozhovoru pro ČT:

Ta současná zatčení těch takzvaně nedotknutelných, to je práce Věcí veřejných. (…) Dneska fungují po republice týmy policistů, kteří nemusí hlásit svá vyšetřování, a také je velká nervozita mezi mocnými tohoto státu, kdo všechno je vyšetřován. Já včera dostal zprávu, že se připravuje obvinění dalších velmi významných jmen, takže už včerejšek probíhal ve jménu tiché radosti. Konečně to začalo, pukly ledy – a ty ledy rozbily Věci veřejné a já doufám, že teď se změní ve smršť, která proteče republikou, a celé to svinstvo, které se tady 20 let nanášelo, odteče. (…) Jména rozhodně neprozradím, ale budete se divit. 

V následujících dvou letech nám jde o to udělat maximum věcí pro dobro České republiky - nikoliv pro preference, prohlásil John. Podle Klasnové se VV mají i z opozice, kde nyní jsou, snažit prosazovat svůj původní volební program. V projevech často zaznívala kritika politické strany LIDEM, kterou po odchodu z VV založila vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake a další někdejší poslanci VV. Podle Klasnové LIDEM opouštějí hodnoty programu, za který byli do sněmovny zvoleni.

Konference Věcí veřejných ve Znojmě
Zdroj: ČT24

Po úvodních projevech a potvrzení Johna ve funkci předsedy byl na pořadu konference ekonomický program VV a zveřejnění údajů o účetnictví za rok 2011. Vystoupil i bývalý šéf poslaneckého klubu a někdejší ministr dopravy Vít Bárta, který je nyní koordinátorem odborných komisí VV. Podotkl, že VV musí nadále zůstat protikorupční stranou, sám je přitom nepravomocně odsouzen kvůli údajnému pokusu o uplácení. Strana má podle něj i z opozice bránit případným snahám omezit svobodu policie či změkčit zákon o veřejných zakázkách. VV na konferenci vyjednaly podporu pro své snahy s ČSSD, která je nejsilnější opoziční stranou, uvedl John.

VV změnily stanovy

Spolustraníci na Bártu nezanevřeli - dostal na starost tvorbu nových stranických stanov. VV se na konferenci rozhodly při další volbě šéfa upustit od svého vynálezu – internetového hlasování registrovaných příznivců, tak zvaných véčkařů. Podle Johna totiž není kontrola, kdo hlasuje. Příště si tak VV budou volit nové vedení stejně jako ostatní partaje - hlasovat budou přímo delegáti celostátní konference strany.

Radek John
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

„Už delší dobu bylo slyšet z krajů, proč mají mít při volbě vedení strany registrovaní příznivci strany přednost před těmi, kdo standardně platí členské příspěvky. V diskusi se delegáti shodli na tom, že je třeba posílit pozici straníků. Véčkaři budou moci hlasovat o programu, ne o personáliích,“ uvedl John.

Nové stanovy také posilují pozici grémia strany, které má možnost určit klíč pro účast delegátů na konferencích. „Vzhledem k tomu, že v grémiu jsou zastoupeny prostřednictvím předsedů krajských rad i regiony, změna stanov odráží velkou váhu, kterou strana přisuzuje právě jednotlivým krajům,“ uvedl předseda s tím, že stanovy také nově upravují stranické tresty. Ke stranickým orgánům rovněž přibude republiková programová komise. Delegáti konference usnesením pověřili Bártu, aby jako koordinátor odborných komisí na základě závěrů těchto komisí a krajských ideových konferencí pracoval na novém programu strany. O něm bude jednat celostátní konference, která se pravděpodobně sejde na konci letošního roku.

Volební průzkumy přisuzují Věcem veřejným jedno procento volebních preferencí. Příznivci strany ale stávajícímu vedení věří. Letošní volba předsedy byla předčasná, mandát Johna a zbylých členů vedení měl vypršet až příští rok. VV ale uspořádaly volbu poté, co stranu opustila část členů, kteří později založili nový parlamentní subjekt nazvaný LIDEM.

Konference Věcí veřejných ve Znojmě
Zdroj: ČT24/Luboš Pavlíček

Někteří kandidáti na předsedu zvažovali, že by se do vedení strany mohl vrátit právě Vít Bárta, který byl nepravomocně odsouzen za korupci. John si ho však do svého týmu nevybral. Podle některých členů VV je bývalý ministr dopravy Bárta schopným vyjednávačem a jeho oficiální role ve vedení by straně prospěla.