Z plzeňských práv utíkají studenti na jiné školy

Plzeň - Právnická fakulta plzeňské univerzity přichází hromadně o studenty. Potom, co nesmí přijímat nové, odcházejí i ti stávající. Většina se snaží přestoupit na jiné školy, tam to ale nemají jednoduché. Buď musí znovu udělat přijímací zkoušky, nebo požádat o jejich prominutí.

Na jiné právnické fakulty se snaží dostat zhruba dvě stě plzeňských studentů z 1 300. Většina z nich to zkouší bez přijímaček, nejvíc jich chce do Prahy. „O přestup požádalo asi 150 studentů,“ potvrzuje děkan pražských práv Aleš Gerloch. Jeho fakulta přijala zatím 17 studentů, o dalších bude jednat v pondělí. Míst je tu ale jen 40 a přijetí bude znamenat nejspíš sestup do nižších ročníků. 

To plzeňským studentům hrozí i v Brně. Tam bez přijímaček zatím přijali šest z nich. Telefony zvonily i v Olomouci, tady ale zatím čekají, jestli o převodu studentů nerozhodne ministerstvo školství. Podle děkanky Mileny Hrušákové tu jsou místa pro asi 60 studentů.

Děkan plzeňské fakulty Jan Pauly o tom, že mu odcházejí studenti, netuší. „Kolik se jich kam hlásí, o tom nic nevím,“ řekl. Fakulta se podle něj ale nijak nerozpadá, odchází jen jeden učitel. I to, že nesmí přijímat nové studenty, prý plzeňská práva přežijí.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)