Čtyřicet procent lidí si plete fibrilaci síní s infarktem

Praha - Včasné odhalení arytmie může člověku zachránit život. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK by ale víc než třetina lidí fibrilaci síní, která patří mezi nejběžnější poruchy srdečního rytmu, nepoznala. Lidem trpícím tímto onemocněním přitom hrozí nebezpečná mrtvice, na niž polovina pacientů do roka zemře. Na osvětu o srdečních arytmiích se proto nyní zaměřilo občanské sdružení Rytmus srdce.

„První příznaky poruchy srdečního rytmu se mohou projevit už po čtyřicátém roce života. S věkem počet pacientů roste,“ řekl Petr Janský z kardiocentra pro dospělé Fakultní nemocnice Motol.

Bušení srdce, únava a nevýkonnost - to jsou znaky fibrilace síní

Projevy fibrilace síní si podle průzkumu téměř 40 procent lidí plete s projevy infarktu. Srdeční infarkt se většinou projeví náhlou svíravou bolestí u srdce a za hrudní kostí, která se může šířit do ramene, krku nebo horní končetiny. Pacient se může potit, trpět úzkostí a dušností. „Oproti tomu fibrilaci síní pacienti nejčastěji zaznamenají jen jako pocit bušení srdce, zrychlený nebo nepravidelný tep,“ popsal rozdíly lékař. Někteří lidé se při poruše rytmu cítí unavení a nevýkonní.

Srdce
Zdroj: ČT24

Pokud člověk nepřikládá nepravidelnému tepu nebo bušení srdce význam a neobrátí se na svého lékaře, může se podle Janského za čas potýkat s velmi vážnými následky.

V srdečních síních během fibrilace, kdy jsou stahy nepravidelné a velmi rychlé, vzniká krevní sraženina, která se může uvolnit a putovat tepnami po těle. „Nejčastěji sraženina směřuje do mozkových tepen, při jejich ucpání vzniká mrtvice. Nedostatečné zásobování mozku kyslíkem a živinami má za následek různý stupeň postižení,“ uvedl. Toto riziko si podle průzkumu neuvědomuje 70 procent dotázaných.

Operace
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

Pomůže zdravý životní styl, někdy jsou ale nutností léky

Nejlepší prevencí podle Janského je dodržovat zdravý životní styl. U lidí s poruchou srdečního rytmu to ale nestačí. „Tito lidé by neměli brát na lehkou váhu doporučení svého lékaře, obzvláště pokud jim předepíše léky na ředění krve, které mají pravidelně užívat,“ upozornil Janský.

Riziko krevní sraženiny roste u lidí s vysokým tlakem, vysokou hladinou cholesterolu v krvi nebo cukrovkou. Zhoršují pružnost a průchodnost tepen. Ve spojení s fibrilací síní pak zvyšují riziko vzniku krevní sraženiny a následně cévní mozkové příhody.

Vydáno pod