Kalousek v OVM: Nejde o vydání Parkanové, ale o motiv

Praha – Problém není v tom, zda Vlasta Parkanová bude, či nebude vydána k trestnímu stíhání. Problém je v tom, kde je motiv toho lživého a nesmyslného obvinění, které leží v Poslanecké sněmovně. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to ke kauze letounů CASA uvedl místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že odborná stanoviska jsou v přímém rozporu s tím, co tvrdí vyšetřovatelé. Dodal, že v pondělí dopoledne předá ministerstvo financí mandátovému a imunitnímu výboru odborné stanovisko opřené o právní názor. Snaha policie stíhat Parkanovou je podle něj útokem na demokratické mechanismy státu.

Policie podezřívá nynější místopředsedkyni sněmovny a bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou z TOP 09 ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nenechala zpracovat znalecký posudek k ověření ceny letounů CASA, a státu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Částka je rozdíl mezi kupní cenou a znaleckým odhadem, který byl vypracován později. Parkanová tvrdí, že povinnost zadat externí znalecký posudek nevyplývá z žádného právního předpisu a odmítá, že by vládu uvedla v omyl.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor si Parkanovou pozval na středu, aby mohla vysvětlit své stanovisko. Desátého července pak bude sněmovna rozhodovat o jejím vydání. Pro bude pravděpodobně nejen opozice, ale minimálně také část poslanců ODS i TOP 09. Případ zároveň znovu rozpoutal debatu o možném dlouhodobém plýtvání státních peněz při nakupování majetku. ČSSD žádá, aby se pravidla pro zakázky zpřísnila a aby vláda měla funkční zpětnou vazbu vnitřních kontrolních orgánů.

Neexistuje zákonná povinnost zadat si nezávislý posudek na cenu obvyklou, což by vyšetřovatel při své právní praxi mohl vědět, zdůraznil v Otázkách Kalousek. „Jelikož tvrdí něco jiného, je buď zcela nekvalifikovaný, nebo je tam zlá vůle. Ten motiv je proto mnohem závažnější než fakt, zda bude, či nebude Vlasta Parkanová vydána,“ uvedl.

Miroslav Kalousek v OVM:

"Zákonná povinnost (zadat si nezávislý posudek) neexistuje, tím méně si jí mohl být někdo vědom, tím méně ji mohl někdo porušit."

Kalousek připomněl, že policie viní Parkanovou pouze z toho, že nezadala nezávislý znalecký posudek, ač si této povinnosti podle vyšetřovatele musela být jako právnička vědoma. „Tato zákonná povinnost neexistuje, tím méně si jí mohl být někdo vědom, tím méně ji mohl někdo porušit,“ zdůraznil ministr s tím, že nyní již nejde o jeho osobní názor, ale o názor gesčního ministerstva. Obvinění Parkanové považuje Kalousek za útok policie na rozhodovací mechanismy státu a demokratický systém.

Miroslav Kalousek v OVM:

„Problém je dnes v rozhodovacích demokratických principech. Ministerstvo financí jménem České republiky vydává 10 let odborná stanoviska v této věci. A jménem státu ujišťuje, že je to takto. Nyní je tu zcela ojedinělý právní názor prosazovaný vyšetřovatelem, který jménem téhož státu výkladovou praxi ministerstva financí kriminalizuje.“

Kalouskova tvrdá slova na adresu policie

Legální rozhodovací praxi mohu změnit pouze demokratickou změnou zákonů, nemohou ji změnit tak, že ji policista kriminalizuje. To už potom skutečně je náběh na policejní stát, prohlásil ministr financí. Tak tvrdá slova jako on ještě na adresu policie žádný ministr vlády nepoužil. O údajné hrozbě náběhu na policejní stát zatím vždy mluvili jen opoziční politici.

Proti Kalouskovým výrokům se jednoznačně ohradil policejní prezident Petr Lessy, naopak premiér Petr Nečas ani ministr vnitra Jan Kubice dnes nechtěli ministrovo nařčení komentovat.  

Expertní posudek předloži ministerstvo poslancům v pondělí

Expertní posudek ministerstva bude v pondělí předložen poslancům mandátového a imunitního výboru a poté bude zveřejněn na webu. V srpnu pak Kalousek plánuje uspořádat odborný seminář za přítomnosti akademiků, jehož závěr také poskytne státnímu zastupitelství. „Já jsem pevně přesvědčen, že státní zastupitelství v určité fázi to musí zastavit, protože to není prostě kriminální čin,“ zdůraznil Kalousek.

V této fázi by o tomto rozporu měl rozhodnout státní zástupce, nikoliv mandátový a imunitní výbor, či dokonce plénum Poslanecké sněmovny, podotkl k tomu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Kalouskovy výroky podle něj poškozují demokratický právní stát a důvěru občanů v nezávislou justici.

Kalouska za jeho slova kritizoval i Radim Bureš z Transparency International. Řekl, že zde dochází k neuvěřitelnému nátlaku na orgány činné v trestním řízení, které lze charakterizovat jako vyloženě ovliňování jejich pravomocí.