V Boleticích se poprvé střílelo raketami na letadla

Boletice – Historicky první ostré střelby raketami na bezpilotní letadla v Česku se konaly ve vojenském prostoru Boletice v jižních Čechách. Na letící terče se tady v minulosti nikdy nestřílelo, dosud se muselo na drahé střelnice v zahraničí. Protiletadlová brigáda ničila letící cíle raketovým kompletem krátkého doletu Bofors, k němuž chce ministerstvo obrany navíc koupit speciální radary. Teď probíhá veřejná soutěž; s cenou 350 milionů korun je to jeden z největších armádních nákupů v letošním roce.

Radiolokátor dokáže dohlédnout až na vzdálenost 20 kilometrů, armáda chce koupit čtyři. Vojáci je mají dostat v roce 2014.

Všechna bezpilotní letadla jsou české výroby. Většinou jsou vrtulová, mohou být i proudová. Požadavek armády byl, aby letadlo dokázalo odstartovat kdekoli z neupraveného terénu. Váží 20 kilogramů, rozměry má zhruba dva krát dva metry a létá rychlostí až 400 kilometrů za hodinu.

Český proudový bezpilotní letoun
Zdroj: ČT24

Vojáci dříve museli využívat střelnice v Polsku nebo Švédsku. Jedno cvičeni vyšlo na 10 až 15 milionů korun. Když se bude střílet na bezpilotní cíle v Česku, výrazně se ušetří. Podle vojenského analytika Martina Kollera taková střelba nevyjde na miliiony, ale jen na statisíce.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)