Nečas: Rozdílné názory na kauzu CASA ještě neznamenají policejní stát

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) a ministři vnitra Jan Kubice a spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) by se podle opoziční ČSSD měli urychleně vyjádřit k nedávným výrokům ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že v kauze vyšetřování nákupu letadel CASA policie útočí na demokratický systém. Ministr vnitra prý čeká na Kalouskovo stanovisko pro vládu a Pospíšil odmítá komentovat práci policie. Nečas zareagoval označením sociálnědemokratických výhrad za licoměrné, policejního státu jen kvůli rozdílným právním názorům na kauzu se neobává.

Kalousek v neděli prohlásil, že obvinění bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) kvůli nákupu letadel CASA pro vojenské letectvo je útokem policie na rozhodovací mechanismy státu a demokratický systém. Parkanovou, o jejímž vydání k trestnímu stíhání bude rozhodovat sněmovna, hájil už v minulém týdnu.

„ČSSD pokládá situaci, v níž významný člen vlády obviňuje policii z nezákonného jednání a nedemokratických aktivit, za velmi závažnou,“ zdůraznil Sobotka. Výroky ministra financí mohou být podle něj velkou částí veřejnosti vnímány jednak jako útok na nezávislou práci policie, jednak jako indicie toho, že policie nepracuje objektivně a že může dokonce jednat účelově na čísi objednávku.

Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Nečas upozornil, že nejsilnější opoziční strana v Parlamentu ještě nedávno v souvislosti s obviněním bývalého hejtmana Davida Ratha hovořila o politické objednávce na likvidaci nepohodlného opozičního politika a dvojí policii. „Proto jsou jejich výhrady k ostatním licoměrné. Na druhou stranu si nemyslím, že nám hrozí policejní stát kvůli rozdílným právním názorům na jeden problém,“ podotkl předseda vlády. Za vhodné považuje situaci okolo kauzy uklidnit a nadále neeskalovat.

Ministr vnitra Jan Kubice:

„Sociální demokraté ještě nedávno v souvislosti s obviněním bývalého hejtmana Ratha hovořili o politické objednávce na likvidaci nepohodlného opozičního politika a dvojí policii. Proto jsou jejich výhrady k ostatním licoměrné. Na druhou stranu si nemyslím, že nám hrozí policejní stát kvůli rozdílným právním názorům na jeden problém.“

Ministr financí Kalousek na požadavek ČSSD reagoval poznámkou, že ani tak nehájí Parkanovou, ale hájí desetileté konzistentní odborné stanovisko svého ministerstva. „Pod toto odborné stanovisko se Bohuslav Sobotka podepsal častěji než já,“ dodal ministr. Ministr vnitra Kubice zas předpokládá, že k věci se bude možné vyjádřit poté, co se svým stanoviskem Kalousek seznámí vládu. „Pro mne jako pro ministra vnitra je zárukou právního jednání dozorující státní zastupitelství, které dozoruje i tento případ,“ prohlásil. Ministr Pospíšil rovnou odmítl jakkoli komentovat práci policie, prý mu to nepřísluší.

Sobotka připomněl, že jeho strana dlouhodobě kritizovala pořízení letounů CASA za vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS) a poukazovala na nestandardní procesy, které ho provázely. „Uvítali jsme proto aktivity policie, které směřují k jeho důkladnému prošetření, a pokládáme za nepřijatelné, aby byla policie bez jasných důkazů veřejně osočována a možná i zastrašována kterýmkoliv členem Nečasovy vlády,“ podotkl.

Předseda sociálních demokratů rovněž zdůraznil, že za zákonnost celého procesu odpovídá státní zastupitelství a to by mělo garantovat, že vyšetřování je nezávislé, v souladu se zákony a kompetentní. Pokud mají Parkanová či Kalousek jakékoliv důkazy o tom, že tomu tak není, mohou se obrátit jak na dozorujícího státního zástupce, tak na Generální inspekci ozbrojených sborů. Sobotka uzavřel, že vzhledem k opakovaným snahám TOP 09 o politizaci kauzy je jediným rozumným východiskem ve sněmovně hlasovat pro vydání Parkanové ke stíhání, aby se někdejší ministryně obrany mohla obhájit před nezávislým soudem.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)