Dítě bez pasu už za hranice nevyjede

Praha – Možnost cestování dětí zapsaných v cestovních dokladech rodičů končí. Děti, které cestují mimo EU, musí mít ode dneška vlastní pas. Dětem, které cestují pouze v rámci EU, stačí dětský občanský průkaz. I do některých států mimo EU, například do Chorvatska, je ale možné přijet pouze s občanským průkazem. Zařizovat si pas do Chorvatska, nejčastějšího cíle českých turistů, proto není potřeba.

Praxe, podle které si mohou nechat rodiče zapisovat do cestovních pasů své děti, končí. Ode dneška bude muset mít každé dítě vlastní doklad. Zásada „jedna osoba - jeden pas“ je dodatečným bezpečnostním opatřením, které se snaží zabránit únosům dětí. „Je to prevence obchodování s dětmi, protože se stávalo, že měl občan dítě zapsané v pase, vyvezl ho, ale vracel se s jiným,“ řekl náměstek ministra vnitra Ondřej Veselský. 

Nové nařízení platí pro všechny státy Evropské unie od 27. června. Dítě musí mít doklad i pro cestování v rámci zemí sedmadvacítky. Úřady jsou proto před letní dovolenou plné rodičů a dětí. Vedle únavného čekání ve frontě navíc nastávají problémy i přímo ve fotokabině. Nafocení malých dětí trvá někdy i půl hodiny.

K vyřízení nového dokladu rodiče potřebují originál nebo ověřenou kopii rodného listu dítěte a svůj občanský průkaz. Fotografie dítěte se zhotovuje až na úřadech. Standardně trvá vydání dokladu třicet dní. Rychlejší, ale dražší je takzvaný rychlopas, který je hotový do patnácti dnů, platný je ovšem pouze 6 měsíců. Dětské pasy platí po dobu pěti let, je ale třeba dbát i na to, že doklad je třeba měnit při výrazné změně podoby.

Na úřadech se často tvoří dlouhé fronty. Až padesát procent žádostí o pas v současné době tvoří žádosti rodičů s dětmi. V současnosti se na pas, stejně tak na občanský průkaz, čeká zhruba 3 týdny. O občanské průkazy je možné žádat, na rozdíl od pasů, na jakémkoli úřadě, čehož mohou využít lidé, na jejichž domovských úřadech jsou fronty zvláště dlouhé. Dětský občanský průkaz je ale možné použít jen pro cesty po Evropské unii.

Cena za vydání cestovních dokladů

vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat

  • 600 korun
  • dětem mladším 15 let - 100 korun

vydání cestovního pasu bez strojově čitelných údajů (rychlopas)

  • 1 500 korun
  • dětem mladším 15 let 1 000 korun

Do Chorvatska stačí občanka

Do Chorvatska lze cestovat nejen na cestovní pas, ale i na občanský průkaz. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) informovala, že děti mohou od 27. června do Chorvatska vycestovat na takzvaný dětský občanský průkaz. Podle chorvatského velvyslanectví a Ministerstva zahraničních věcí ČR chorvatské úřady uznávají jako cestovní doklad pro vstup do Chorvatska platný cestovní pas nebo platný občanský průkaz obsahující strojově čitelnou zónu.

Občanský průkaz obecně není podle českých zákonů cestovním dokladem umožňujícím cestování do zemí mimo EU. Některé státy, jmenovitě Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Makedonie a Srbsko, však umožňují občanům České republiky vstup a pobyt i s platným občanským průkazem, bez nutnosti pořizovat si cestovní pas.

Ilustrační foto
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME
Vydáno pod