Privatizace OKD: Policie obvinila znalce

Praha – V kauze privatizace důlního gigantu OKD padlo první obvinění. Protikorupční policie obvinila znalce Rudolfa Douchu, jehož společnost Vox consult oceňovala hodnotu 46 procent akcií OKD před prodejem firmě Karbon Invest. Doucha tehdy ohodnotil skoro poloviční podíl v OKD na dvě miliardy korun. Stát sice inkasoval 4,1 miliardy, experti z firmy Ernst&Young ale podíl později ocenili na 24 miliard korun. Doucha s obviněním nesouhlasí. Žádná škoda podle něj nevznikla. Informaci přinesl deník Právo.

Policie viní Douchu z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu hrozí dva roky až deset let vězení. Doucha se brání tím, že posudek nevypracovával sám. „Beru to jako dost velký podraz. Znalecký posudek byl společně vypracován společností Vox a Komerční bankou, ale stíhají jenom mě. Nevím, co je to za umanutí se, protože žádná škoda nevznikla – prodalo se to za jiné peníze a jindy a na ten posudek byl tehdy čas tři týdny,“ řekl Právu sám Doucha.

Ve znaleckém posudku z února 2004, pod kterým je Doucha podepsán, je vyčíslena hodnota celé společnosti OKD, a to na 4,53 miliardy korun. Právě na základě zmíněného posudku prodala vláda Stanislava Grosse (ČSSD) zbylý podíl státu v OKD v září 2004.

Krajský soud v Ostravě si o da roky později při rozhodování o zániku a rozdělení OKD vyžádal nový posudek. Znalci z Ernst & Young ale ocenili hodnotu OKD k 31. 12. 2005 na téměř 52,34 miliardy korun – a tržní hodnotu podílu státu pak na 24 miliard.

Společnost Karbon Invest vlastnili v době prodeje Viktor Koláček a Petr Otava. V listopadu 2004, jen dva měsíce po nákupu zbývající části koncernu od státu, Koláček s Otavou prodali dvoutřetinový podíl v OKD za asi deset miliard investiční skupině RPG Industries, jejímž jedním z vlastníků je miliardář Zdeněk Bakala. Ten popírá, že by se na privatizaci podílel.