Rada postižených se kvůli sociálním kartám obrátila na soud

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) se kvůli sociálním kartám obrátila na soud. Žádá, aby jejich vydávání zakázal do doby, než se projedná senátní novela o jejich použití. Soud by měl o návrhu na předběžné opatření rozhodnout do sedmi dnů. Pokud by návrhu na zastavení karet nevyhověl, je rada připravena podat žalobu. Vadí jí, že se nově mají příspěvky a dávky od státu posílat lidem místo složenkou jen na sociální kartu. Mnozí příjemci by se tak prý k penězům kvůli svému handicapu nemohli dostat. Rada už proto minulý týden varovala, že chystá odvetné kroky.

Sociální karty neboli sKarty, na které se budou dávky vyplácet, začíná ministerstvo podle své mluvčí Viktorie Plívové nyní zkušebně vydávat. Běžně by pak lidé měli plastikové kartičky dostávat zřejmě od září. Do konce roku by se jich měl rozdat milion. Peníze přijdou na účet k sKartě a handicapovaní si je budou moci vybrat z bankomatu či u obchodníka - cash back. S kartou se dá také platit. Částku bude možné převést i na vlastní bankovní účet, a to na úřadu práce či bankomatem.

Hlavní problém ovšem spočívá v tom, že žádný z tuzemských bankomatů není bezbariérový. „Má to vysloveně diskriminační charakter. Je to klasická ukázka nepřímé diskriminace. Dopadá to na postižené, kteří nejsou schopni používat bankomat,“ uvedl právník NRZP Jan Hutař.

Senátní novela má vyloučit platební funkci sKaret u všech dávek kromě těch v hmotné nouzi. Návrh počítá s tím, že by se slova o platební funkci z několika zákonů vypustila. Peníze by pak člověk dostával poukázkou či na své konto. Plastiková kartička by dál sloužila jako průkazka pro postižené.

Podle mluvčí bude ještě letos zasílání peněz složenkou možné. „V této době budou vznikat navazující komerční produkty podle poptávky na zajištění zasílání složenkou typu B či donášky do místa bydliště. Po uplynutí této doby si služby bude hradit každý sám, pokud nebude uznán jeho požadavek na donášku peněz jako oprávněný,“ uvedla Plívová. Podle předsedy rady Václava Krásy je ale nepřijatelné, aby si klient platil za to, že mu stát posílá pomoc. Už dříve uvedl, že se lidé budou muset před úředníkem krčit a prosit, aby se jim peníze posílaly složenkou: „Je to ponižování lidí.“

Karty zavádí reforma ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Původně měli lidé dávky na kartičky dostávat už od ledna, kdy všechny podpory a příspěvky začaly vyplácet úřady práce. Zavedení se ale zdrželo. Drábek už dřív řekl, že by se díky sKartám mělo ušetřit za administrativu ročně asi čtvrt miliardy. V tendru zvítězila Česká spořitelna. Smlouvu na karty, účty k nim a provozování celého systému má na 12 let. Ročně přes ni proteče na dávkách asi 80 miliard korun. Plívová dodala, že díky novince ministerstvo ročně ušetří přes 200 milionů korun. Podobný systém podle ní funguje v Itálii, Británii, Finsku či Polsku.

Vydáno pod