Také podle Legislativní rady vlády Parkanová posudek nepotřebovala

Praha – Názor ministerstva financí, že bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) při nákupu letadel CASA nepotřebovala znalecký posudek na cenu, nyní podpořila i analýza Legislativní rady vlády. Dokument pro vicepremiérku a šéfku rady Karolínu Peake (LIDEM) vypracoval její náměstek Petr Mlsna.

Mlsna ve své analýze dospěl k závěru, že zadavatel zakázky neměl v daném případě povinnost zpracovat znalecký posudek, neboť se nejednalo o veřejnou zakázku v rámci jednacího řízení bez uveřejnění. „Zákon stanoví povinnost ocenit majetek pouze v případě, má-li dojít k úplatnému nabytí majetku na základě veřejné zakázky v rámci jednacího řízení bez uveřejnění,“ uvedl v závěru posudku Mlsna. 

Ve Studiu ČT24 pak Mlsna dodal, že posuzoval vztah dvou zákonů: zákona o majetku České republiky a zákona o zadávání veřejných zakázek. Opíral se také o rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže z roku 2008, který uvedl, že se jedná o vojenský materiál, tudíž se na něj uplatňuje výjimka ze zákona. „Mám určité pochybnosti o této kauze, i proto jsem si tento posudek zadala, nejen jako místopředsedkyně vlády, ale také jako poslankyně, která se bude muset rozhodnout, jak v této věci hlasovat,“ uvedla Peake.

Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Parkanové, kterou viní právě z toho, že si posudek při nákupu letadel vypracovat nenechala. Škoda je údajně až 658 milionů korun. Členku své strany ostře hájí ministr financí Miroslav Kalousek právě stanoviskem, že Parkanová posudek podle platných zákonů a desetileté prováděcí praxe žádat nemusela. Jeho názor podpořil v pondělí posudek Ústavu státu a práva a nyní také analýza vládní legislativní rady.

Například ústavní právník Jan Kysela, aniž by tyto argumenty zpochybňoval, ovšem míní, že nemají zaznívat při diskusi v Parlamentu, ale zabývat se jimi mají orgány činné v trestním řízení či soud. 

O policejní žádosti, aby byla Parkanová vydána ke stíhání, bude ve středu diskutovat mandátový a imunitní výbor sněmovny. Zatím ale není jasné, jak rozhodne, oba tábory jsou zhruba stejně silné. Výbor navíc ještě nedostal všechny podklady, které si vyžádal. Zítra proto zřejmě ještě rozhodnutí nepadne, zasedání se ale zúčastní Vlasta Parkanová. Poslanecká sněmovna jako celek pak bude o vydání Parkanové hlasovat na červencové schůzi.

Místopředsedkyně Věcí veřejných (VV) Kateřina Klasnová požádá všechny poslance VV, aby hlasovali pro vydání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání. Strana prý nechce, aby se kauza zametla pod koberec. Sněmovna navíc podle Klasnové nemá suplovat rozhodnutí soudu.

Věci veřejné také považují za podezřelé, že se v celé kauze tolik angažuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Pan Kalousek jako přítel pana Hávy samozřejmě o tom obchodu měl absolutní informace, nejlepší ze všech, a byl tím, kdo skutečně tu věc řídil,“ uvedl na brífinku předseda VV Radek John. Háva je bývalý šéf firmy Omnipol, která zprostředkovávala nákup vojenského materiálu.

Spor se vede i o to, kdo vlastně o nákup tehdy stál. Už v roce 2008 zveřejnil týdeník Euro informace, že náčelník generálního štábu Vlastimil Picek poslal ministryni obrany Vlastě Parkanové zprávu, v níž uvádí, že má k letounům především technické výhrady. Generální štáb označil letadla za nevyhovující již v dřívějších odborných analýzách. Krátce na to už ale Picek v oficiální zprávě s nákupem letounů souhlasil: „Pořízením taktických transportních letadel CASA C - 295 M bude plnohodnotně zabezpečena náhrada letounů An-26, které budou mít v následujících letech vyčerpanou technickou životnost,“ píše Picek v expertním posudku.  

Vydáno pod