Omezení výdajů na obranu Vondra odmítá, ohrozilo by bezpečnost

Praha – Je třeba zastavit omezování výdajů na obranu, jinak ČR ohrozí svou bezpečnost, varoval ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Vojáci podle něj musí být za svou práci náležitě oceněni. Investice obrany by ale měly směřovat pouze do životaschopných a promyšlených projektů, stejně tak modernizace armády musí pokračovat v racionálním duchu. NATO se podle Vondry do budoucna více zaměří na ochranu území svých členských států.

„Kvůli škrtům jsme se dnes ocitli na hraně, která ohrožuje bezpečnost této země,“ uvedl Vondra v projevu k vojákům a zástupcům obranného průmyslu. „Možná v krátkodobém horizontu uspoříme několik miliard, ale z hlediska dlouhodobého můžeme napáchat nenapravitelné škody,“ řekl. Vondra hovořil o tom, že není možné kvůli úsporám škrtat schopnosti, které armáda v současnosti má. „Protože pak připustíme, že skvěle vycvičení vojáci, které dnes máme, odejdou a nevrátí se zpět,“ dodal.

Letos mělo ministerstvo hospodařit podle schváleného rozpočtu s částkou 43,5 miliardy korun. Musí ale ušetřit 1,4 miliardy. Podle výhledu by měla obrana dostat příští rok 38,8 miliardy a následující rok 35,7 miliardy korun. NATO po členech požaduje minimální příspěvek na obranu ve výši dvou procent HDP. ČR jej dlouhodobě nesplňuje. Loni například její obranné výdaje činily 1,15 procenta hrubého domácího produktu.

Alexandr Vondra o riziku omezování rozpočtu armády (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany by nadále mělo vynakládat finanční prostředky pouze na promyšlené projekty, modernizace armády by pak měla být uskutečněna co nejracionálněji, uvedl Vondra. Mnohé projekty v minulosti, například armádní nákupy, odborníci a média označili jako předražené. Nákupy techniky také často nebyly koncepční, na což poukazuje i Bílá kniha obrany.

Vondra se v projevu dotkl také situace v Severoatlantické alianci. NATO se podle něj v budoucnu bude stále více zaměřovat spíše na ochranu území svých členských států než na vojenské zásahy ve světě. Počet ozbrojených konfliktů podle něj v nadcházející době vzroste. Ministr obrany upozornil, že takzvané arabské jaro přineslo do mezinárodní politiky větší nestabilitu než jistotu. Současná situace v Sýrii je pak ohrožením pro celý blízkovýchodní region, podotkl Vondra.

Vydáno pod