Životní styl českých dětí v mezinárodní studii zcela propadl

Praha - Životní styl českých dětí nezaujímá v mezinárodním srovnání zrovna první příčky. Tři čtvrtiny dětí nesplňují doporučení pro pohybovou aktivitu a nemají 60 minut pohybu každý den. Nadváhou nebo obezitou trpí pětina chlapců a desetina dívek. Více než polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých zkusily kouření. Přibývá i dětí opakovaně opilých a kuřáků, včetně marihuany. Zjistila to Mezinárodní zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků, kterou představil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Zpráva je výsledkem studie, které se v roce 2010 zúčastnilo zhruba 230 000 dětí od 11 do 15 let z 41 zemí světa, 5 686 bylo z 94 škol v ČR.

Ministra na studii nejvíc překvapila snadná dostupnost alkoholu pro děti. Jinak ho prý ve zprávě nepřekvapilo nic. Česko je opakovaně kritizováno od mezinárodních organizací za obezitu, kouření a pití alkoholu u dětí. Organizace upozorňují i na to, že v ČR jsou relativně snadno dostupné cigarety. První krok k nápravě vidí ministr v navýšení daně na tabákové výrobky, vláda s tím už souhlasila.

V pití alkoholu zaujímají třináctiletí i patnáctiletí Češi první příčku

Zkušenosti s tabákem má podle studie polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých. Pravidelnými kuřáky je 18 procent patnáctiletých dětí, přičemž dívky kouří výrazně častěji než chlapci. V mezinárodním srovnání třináctileté Češky v kouření zaujímají druhé místo, hned za dívkami z Grónska. V pití alkoholu pak zaujímají třináctiletí i patnáctiletí první příčku.

Leoš Heger: „Nejpřekvapivějším zjištěním je snadná dostupnost alkoholu pro děti…. Snažíme se s panem ministrem financí debatovat i o dani na alkoholové výrobky.“

Studie přinesla mimo jiné zjištění, že životní spokojenost dívek s věkem klesá, u chlapců se nemění. Ve skupině třináctiletých je počet chlapců s nadváhou a obezitou třikrát vyšší než ve skupině dívek. Sedm z deseti dětí tráví více než dvě hodiny denně u počítače. V 15 letech pravidelně snídá jen 46 procent chlapců a 42 procent dívek. Více než pětina chlapců a čtvrtina dívek v devátých třídách základních škol má zkušenosti s pohlavním stykem. Čtvrtina dívek získala zkušenost s pohlavním stykem do 15 let.

Zjištění studie:

  • Životní spokojenost dívek s věkem klesá, u chlapců se nemění
  • Ve skupině 13tiletých je počet chlapců s nadváhou a obezitou 3x vyšší než ve skupině dívek
  • Tři čtvrtiny dětí nedosahují na 60 minut pohybové aktivity denně
  • 7 z 10 dětí tráví více než dvě hodiny denně u počítače
  • V 15 letech pravidelně snídá pouze 46 procent chlapců a 42 procent dívek
  • Uspokojivá míra čištění zubů u chlapců s věkem klesá – nedostatečná je u každého třetího jedenáctiletého, v 15 letech již u dvou chlapců z pěti
  • Polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých má zkušenost s tabákem, pravidelnými kuřáky je 18 procent patnáctiletých dětí, přičemž dívky kouří výrazně častěji než chlapci
  • V konzumaci alkoholu zaujímají třináctiletí a patnáctiletí první příčku


Heger k výsledkům dodal, že dětský věk je období, kdy si člověk zakládá na nemoci. I malý pokles nemocnosti přitom může přinést úspory zdravotnictví v řádech miliard: „Ke zdravému životnímu stylu ale nelze donutit obyvatele ze dne na den.“ Ministr přesto chystá novou koncepci prevence, vedle screeningu bude dominantní právě zdravý životní styl.

Hlavní řešitel studie za ČR z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci Michal Kalman řekl, že řada dat nevyznívá pro české školáky a jejich zdraví příliš příznivě. V mezinárodním kontextu ale podle něj nepůsobí zjištění až tak zle, s podobnými problémy se potýkají i ostatní vyspělé země.