Factum Invenio: Těsný souboj mezi Švejnarem a Zemanem

Praha - Do druhého kola prezidentské volby by se podle agentury Factum Invenio dostali nestraníci Jan Fischer se ziskem 25,3 % hlasů a Jan Švejnar, kterému vyjádřilo podporu 15,8 % respondentů. Na třetím místě s poměrně těsným odstupem skončil bývalý premiér Miloš Zeman (13,4 %). K volbám by přišlo přes 65 procent voličů. Průzkum se uskutečnil od 14. do 26. června a zúčastnilo se ho necelých tisíc lidí.

Náskok Jana Fischera se postupně zvyšuje, v porovnání s květnem si polepšil o 1,2 procenta. Miloš Zeman sice v průběhu jara Švejnara i Fischera doháněl, teď se ale růst jeho podpory zastavil. 

Na čtvrtém místě v průzkumu Factum Invenio je stále podnikatel Tomio Okamura s 8,8 procenta hlasů. Jeho účast v boji o Hrad je však nejistá, protože oznámil, že hodlá kandidovat v podzimních senátních volbách, a teprve podle jejich výsledku se rozhodne, zda bude o funkci prezidenta usilovat.   

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier si výrazně polepšil, o 2,6 procentního bodu na 8,5 procenta hlasů. Následuje ho šéfka Suverenity Jana Bobošíková, která má 7,6 procenta. V porovnání s květnovým průzkumem oba přeskočili předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, kterému klesla podpora z osmi procent na 5,2.   

Prezident Václav Klaus končí ve funkci v březnu příštího roku, přímá volba by se tedy měla poprvé konat mezi 6. lednem a 5. únorem 2013. V samotné volbě se nakonec nemusí objevit všichni kandidáti, které lidé v průzkumu jmenovali. Například ODS svého kandidáta ještě vybírá ve stranických primárkách, které potrvají do června.