Všechny právní posudky mluví v můj prospěch, tvrdí Parkanová

Praha – Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová, která čelí policejní žádosti o její vydání k trestnímu stíhání, poslancům mandátového výboru nedala žádné doporučení, jak v jejím případě postupovat. Bývalá ministryně obrany je nicméně přesvědčena, že se žádného trestného činu při rozhodování o nákupu vojenských letounů CASA nedopustila. Potvrzují to podle ní i právní posudky, které si nechalo vypracovat ministerstvo financí a Legislativní rada vlády. O tom, jestli Parkanovou doporučí vydat, výbor nerozhodl, jednání poslanci přerušili do 10. července.

„Mně se vždycky příčilo a příčí někomu říkat, co má a co nemá dělat. Po uvedení všech faktů si musí každý udělat obrázek o té věci sám. Na nikoho nebudu naléhat, nikoho nebudu přemlouvat,“ prohlásila místopředsedkyně TOP 09 po jednání mandátového a imunitního výboru. 

Parkanová se s „velkou mírou pokory“ nemůže rozhodnout, zda je za žádostí o zbavení imunity více nekompetence, nebo zlé vůle. Zároveň se slovy, že „taková je zatím naše Ústava“ odmítla interpretaci, že by ji sněmovna měla vydat v každém případě, protože
posouzení, zda byl trestný čin spáchán, je jen na soudu.

Policie chce Vlastu Parkanovou stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů. Vznikla údajně škoda 658 milionů korun. Parkanová dnes poslaneckým kolegům předložila mimo jiné už třetí posudek hovořící o tom, že podobnou povinnost vůbec neměla. Dokument vypracoval právník Tomáš Gřivna.

Vlasta Parkanová k tomu uvedla: „Podle policie jsem vládu měla podvést tvrzením, že přiměřenost ceny bude ověřena ministerstvem financí. Není to pravda, v materiálu pro vládu bylo uvedeno, že 'resort ministerstva obrany oslovil s žádostí o příslušné stanovisko ministerstvo financí'. A to byla pravda.“

"Opozice se snaží vyvolat dojem, že je zde doložena škoda (658 milionů Kč - pozn. red.), ale ona není doložena. Já jen tvrdím, že za ni nejsem zodpovědná,„ prohlásila v rozhovoru pro ČT. Zopakovala přitom, že neměla povinnost nechat vypracovat posudek o ceně pořizovaných letadel. “Ono ho vypracovat ani nelze, právě proto, že jde o specifický vojenský materiál, jehož jednotlivé komponenty podléhají utajení," doplnila.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/René Fluger

Žádný trestný čin se při miliardové armádní zakázce podle Parkanové nestal a vůbec se stát nemohl. Vyzbrojena je přitom několika právními stanovisky, která do jednoho údajně mluví v její prospěch. „Všechny ty posudky bez výjimky mluví o tom, že jsem žádnou povinnost zadat ten posudek neměla,“ tvrdí Parkanová.

Předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci Parkanové doporučil, aby právní stanoviska poskytla ke zhodnocení vyšetřovateli a státnímu zástupci. O podobných záležitostech by podle něho neměli rozhodovat politici, ale soudci. „Není důvod pro to, aby byla uplatněna poslanecká imunita,“ zdůraznil předseda nejsilnější opoziční strany. Dnešní jednání výboru však podle něj nic nového nepřineslo. „Především platí, že paní exministryně neodpověděla, zda si přeje uplatnit imunitu,“ podotkl Sobotka.

Ohrožení demokracie a policejní stát?

Premiér Nečas vyzval ministra financí Miroslava Kalouska, aby mírnil svá vyjádření týkající se žádosti policie o vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové. Kalousek v minulých dnech uvedl, že obvinění Parkanové je útokem policie na rozhodovací mechanismy státu a demokratický systém.

„Já jsem koneckonců řekl i veřejně, že tady nevidím žádný náběh na policejní stát nebo něco podobného. Myslím si, že je nezbytné být v těchto věcech uměřenější,“ řekl dnes premiér.

Parkanová dnes zdůraznila, že z jejích úst podobná slova nezazní. „Každý máme svůj slovník, protože každý máme svůj naturel. Chápu, že se ho to mohlo dotknout, protože on si na své kompetenci a erudici ministra financí zakládá. A tady z něj - a nejen z něj, ale ze všech předchozích ministrů - někdo s odpuštěním dělá hlupáka,“ komentovala věc politička.

Výbor zatím nemá všechny podklady k nákupu letadel CASA, které si minulý týden vyžádal. Například chybí dokumenty od ministerstva obrany a z Úřadu vlády, které se měly týkat stanovisek Evropské komise. Sobotka tedy neočekává, že výbor již poskytne doporučení sněmovně, zda má vydat exministryni Parkanovou k trestnímu stíhání. Rozhodnutí tak nejspíše padne až 10. července.

Když Parkanová před novináři podrobně rozebírala policejní žádost o její vydání, několikrát označila vývody vyšetřovatelů za lež. Tou prý je například policejní tvrzení, že do vlády předložila materiál, ve kterém tvrdila, že přiměřenost ceny bude ověřena ministerstvem financí, i když si byla vědoma, že ministerstvo ověření neprovede. „Policejní žádost je z mého pohledu tak trochu podivná,“ dodala místopředsedkyně sněmovny.

Dva nezávislé právní posudky tvrdí, že Parkanová posudek o ceně nepotřebovala

Členové výboru obdrželi podklady od ministerstva financí, v nichž se ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) plně staví za Parkanovou. Závěr Nejvyššího kontrolního úřadu k nákupu vybrané vojenské techniky včetně letounů CASA má být součástí policejního spisu, který mají k dispozici. Názor ministerstva financí, podle něhož bývalá ministryně při nákupu letadel nepotřebovala znalecký posudek na cenu, podpořila i analýza Legislativní rady vlády. Dokument pro vicepremiérku a šéfku rady Karolínu Peake (LIDEM) vypracoval její náměstek Petr Mlsna.

Tejc: Poslanci ČSSD se mohou rozhodnout sami, doporučíme ale Parkanovou vydat

Podle člena mandátového a imunitního výboru Jeronýma Tejce budou poslanci sociální demokracie hlasovat spíše pro vydání Vlasty Parkanové. Na druhou stranu toto doporučení není pro poslance závazné a Tejc i jeho straničtí kolegové se mohou rozhodnout i s ohledem na to, co dnes Parkanová ke kauze řekne na schůzi mandátového a imunitního výboru i při svém vystoupení ve sněmovně. Mandátový výbor je orgánem, jehož usnesení slouží jako doporučení pro poslance, Tejc ale připomenul, že usnesení výboru není závazné.

V poslední době jsou častější případy, kdy poslanec vydán byl. „Poslední léta se naprosto rutinně vydává a museli bychom jít hodně daleko do minulosti, abychom našli případ, kdy poslanci nebo senátoři svého kolegu nebo kolegyni nevydali,“ uvedl komentátor Tomáš Němeček, ale připustil, že několikrát došlo i k nevydání poslance či senátora, šlo například o případ Václava Bendy.