Student kritizoval výroky děkana na demonstracích. Hrozí mu vyhazov

Plzeň – Pozoruhodný případ ještě pozoruhodnějšího výkladu akademické svobody slova se objevil na skandály zmítané Právnické fakultě v Plzni. Ta zahájila disciplinární řízení s jedním ze svých studentů Tomášem Hnetilou za to, že v reportáži České televize otevřeně kritizoval vedení školy. Studentovi se skvělými výsledky hrozí vyloučení, někteří přední experti rozhodnutí o disciplinárním řízení považují za nepřijatelné a „šikanózní“.

Tomáš Hnetila zvládá s průměrem 1,0 studovat dva ročníky práv najednou. K ukončení studia mu schází pouze diplomová práce. Poslední únorový den tohoto roku ale odvysílala ČT reportáž, kde v pozici místopředsedy akademického senátu fakulty pronesl na adresu jejího vedení, že vykřikovat na nějakých demonstracích urážlivé výroky nepovažuje za šťastné a že by to v dané situaci nějak pomohlo. S dalšími studenty se tehdy Tomáš Hnetila snažil přesvědčit vedení fakulty, aby místo útoků na akreditační komisi raději napravovalo nedostatky, které mu jsou vytýkány.

Podnět k disciplinárnímu řízení podal předseda akademického senátu Tomáš Pezl a z rozhodnutí děkana Jana Paulyho se jím začala zabývat komise. „Nevím, jak to bylo, nepamatuji si to. Pro mě je rozhodující, jak se k tomu vyjádří ten orgán,“ reagoval dnes pro ČT děkan. Disciplinární komise přitom podává pouze návrh sankcí, definitivní verdikt o potrestání Tomáše Hnetily nakonec leží právě na děkanovi Janu Paulym. O studentově osudu se rozhodne nejdříve v srpnu.

Děkan plzeňských práv Jan Pauly
Zdroj: ČT24

Studenta se zastali přední čeští právníci i rada vysokých škol. Plzeňská práva podle nich porušují základní demokratické normy. „Je naprosto nepochopitelné, že zrovna na právnické fakultě se odehrávají taková zvěrstva,“ reagoval místopředseda Rady vysokých škol Jiří Zlatuška. Vedoucí právní poradny Transparency International Vladan Brož rovnou označil řízení za šikanózní. „Vrací nás to někam do 50. let, pan děkan zakazuje veřejně vystupovat komukoli,“ dodal.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)