Stát možná Krajské zdravotní promine vrácení 176 milionů

Ústí nad Labem - Ministerstvo financí zvažuje, že Krajské zdravotní promine vrácení 176 milionů korun za údajně předraženou zakázku na nákup zdravotnické techniky. Je také možné, že se obě strany dohodnou na odpuštění alespoň části peněz. Rozhodnout by se o tom mělo ještě tento týden, informují Lidové noviny.

„Možnost prominutí skutečně je, přestože dle nás nebyly dodrženy podmínky dotace,“ sdělil deníku mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Rozhodnutí nakonec bude na dotačním úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Ten nic vracet nechce, naopak žádá o odpuštění části peněz. S ministerstvem o tom plánuje jednat ještě tento týden. Detaily ale obě strany zatím tají.

Proti odpuštění vrácení peněz je senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz), která na údajně předražené zakázky upozornila: „Ministerstvo by nic z toho nemělo odpustit, peníze by mělo po regionální radě chtít. Pokud to neudělá, zaplatíme to všichni z našich daní.“ Vrácení peněz podporuje i organizace Transparency International.

Náklady na nákup techniky byly 417 milionů korun. Zakázka byla podle ministerstva předražená o 96 milionů Kč, dalších 80 milionů má být sankce za pochybení. Dotace měla původně činit 353 milionů. Nemocniční firma požadavek odmítá, většina auditů prý pochybení vyvrátila.