Zeman: Část ODS nebyla se jménem Bradáčové spokojená

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podle svých slov zaslechl, že část ODS nebyla spokojená se jménem Lenky Bradáčové, kterou navrhl na post vrchní státní zástupkyně v Praze. Návrh na její jmenování zaslal Zeman - tehdy ještě ministrovi spravedlnosti - Jiřímu Pospíšilovi minulý týden. Pospíšil byl připraven Bradáčovou jmenovat, tento týden byla ale na dovolené. Premiér Petr Nečas (ODS) Pospíšila dnes z funkce ministra odvolal. Už prý nemá důvěru v to, že Pospíšil resort manažersky a rozpočtově zvládne.

"Zaslechl jsem hlasy z této strany, že je paní doktorka Bradáčová pro ně nepřijatelná, nepřípustná, nevím, z jakého důvodu, pro mě je odborně zdatná státní zástupkyně, která navíc dokáže velmi dobře manažersky vést svěřený úsek, v této chvíli část krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, a navíc má vysokou morální integritu," řekl Zeman ČT. Kteří lidé konkrétně byli proti Bradáčové, odmítl Zeman specifikovat.

Zeman také řekl, že když řešil, zda přijme funkci nejvyššího státního zástupce, vycházel z toho, že má personální svobodu. Na jmenování Bradáčové trvá dál. 

Unie státních zástupců: Pospíšil patří k nejúspěšnějším ministrům spravedlnosti

Důvody Pospíšilova odvolání, tak jak je uvedl premiér, považuje Unie státních zástupců za nepřesvědčivé. Znepokojuje ji, že ministr nestihl rozhodnout o jmenování Bradáčové. Vadí jí také, že vláda doposud neschválila Pospíšilem předložený věcný záměr nového zákona o státním zastupitelství. „Od vyřešení personální situace na tomto státním zastupitelství přitom veřejnost očekávala nový impulz v boji s korupční trestnou činností,“ dodala Unie státních zástupců. Stejně jako Pospíšil uvedla, že je resort justice dlouhodobě podfinancován a například vězeňství musí řádně fungovat. „Deklarované důvody odvolání jsou o to méně srozumitelné, že návrh ministra Pospíšila na finanční posílení jeho resortu vláda schválila,“ uvedli žalobci.

Jiří Pospíšil: „Jediné, co bych si přál, aby pokračovaly reformy v oblasti státního zastupitelství a aby můj nástupce vybral opravdu reformního a důvěryhodného nového vrchního státního zástupce…. Byl jsem připraven tomuto návrhu (jmenování Bradáčové) vyhovět, nicméně paní Bradáčová má tento týden dovolenou, takže jsem se s ní nestihl potkat.“

Vrchní státní zastupitelství v Praze nyní dočasně vede Libor Grygárek. Bývalý vrchní žalobce Vlastimil Rampula musel post opustit na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který tak vyhověl ministrově kasační stížnosti. Podle Pospíšila Rampula „brzdil“ vyšetřování některých kauz.

Návrh na odvolání Rampuly podal loni v březnu Zeman. Pospíšil Rampulu odvolal v říjnu, jeho rozhodnutí ale letos v únoru zrušil městský soud. Nejvyšší správní soud ale v červnu vyhověl kasační stížnosti ministra a rozhodnutí městského soudu opět zrušil. Spor se tak soudu vrátil zpět k projednání, až do dalšího rozsudku ale platí Rampulovo odvolání z funkce.

Vydáno pod