Ministerstvo dopravy spustí nový registr vozidel 9. července

Praha – 9. července spustí ministerstvo dopravy nový registr vozidel. Ten má být především efektivnější a bezpečnější. Kvůli přechodu na nový systém nebude v prvním červencovém týdnu registr fungovat. V současné době probíhá proškolování úředníků, kteří budou s novým systémem pracovat.

„Pevně doufám, že od 9. července bude systém integrován na ministerstvo dopravy a bude plně funkční,“ uvedl ministr dopravy Dobeš na dnešním setkání s novináři. Zároveň se omluvil za výpadek provozu, který ale bude vzhledem ke státním svátkům v příštím týdnu trvat pouze tři pracovní dny. Reálný dopad tohoto omezení by proto měl být naprosto minimální, věří Dobeš.

Hlavní výhodou nového registru by měl být bezpečný a rychlý přístup k datům, registr bude navíc propojený nejen na ostatní registry, ale i na registry v ostatních zemích Evropské unie, jak požaduje unijní legislativa. Nový centrální registr vozidel má být přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele.

Registr by měl také být jednodušší a efektivnější v použití pro úředníky na přepážkách. Ti v současné době prochází školeními. Školeními od začátku června prošlo na 330 lidí z celkových 1 400, kteří se evidencí vozidel zabývají. Každé z 206 míst, kde se vozidla evidují, tak podle Tomana má alespoň jednoho proškoleného úředníka.

Nový registr, který byl inspirován centrálním registrem řidičů, bude integrován na ministerstvu dopravy, které bude jeho správcem i provozovatelem. Registr je vytvořen tak, aby mohl pružně reagovat na změny v zákoně o základních registrech i o provozu na pozemních komunikacích. Náklady činily 47 milionů Kč za tvorbu počítačové aplikace a za nákup výpočetní techniky.Během prvního týdne v červenci bude podle náměstka ministra dopravy Ivo Tomana potřeba z evidence ministerstva vnitra převést 14,5 milionu záznamů o 7,5 milionech aktivních vozidel, které jezdí po českých silnicích.

Kvůli informaci o uzavření registru v příštím týdnu se v posledních dnech na dopravních úřadech prodloužily čekací lhůty až na několik hodin. „Řada řidičů pravděpodobně na toto oznámení reaguje tím, že se snaží si věci vyřešit do čtvrtka, kdy budou pracoviště registru vozidel fungovat naposledy,“ připustila mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Prodejci aut předpokládají, že se jich odstávka registru nijak zásadně nedotkne. „O plánu přechodu na nový systém jsme věděli s dostatečným časovým předstihem, proto vozy, které potřebujeme přihlásit, přihlašujeme tento týden,“ uvedl mluvčí Import VW Group Jan Klíma.

Vydáno pod