Podzimní volby proběhnou 12. a 13. října

Praha - Letošní krajské volby se uskuteční v pátek 12. a v sobotu 13. října, rozhodl tak prezident Klaus. Ve stejném termínu se také bude konat první kolo senátních voleb. Kandidátní listiny pro volby do krajských zastupitelstev i do horní komory parlamentu tak bude nutné předložit nejpozději v úterý 7. srpna.

V minulých krajských volbách v roce 2008 triumfovala ČSSD, když obsadila křesla všech hejtmanů kromě Prahy a obsadila 675 mandátů. Sociální demokraté si polepšili o 175 křesel, naopak ODS 111 ztratila a získala 180 mandátů. Třetí příčku obsadila KSČM se 114 křesly, lidovci jich dostali 56. VV ani TOP 09 do minulých krajských voleb nezasáhly, druhá nejsilnější vládní strana vznikla až rok po jejich konání. 

Také v Senátu má teď ČSSD většinu a může ještě posílit. Obhajuje totiž jen šest křesel z 27 obvodů. ODS naopak obhajuje senátorský post ve 14 z 25 obvodů. Pětičlenný senátorský klub TOP 09 a STAN - stejně jako šestičlenná frakce lidovců - může ztratit tři křesla. O udržení jednoho ze dvou mandátů se bude snažit KSČM. Severočeši.cz mohou ve volbách jen získat a přidat další ke svým dvěma senátorům.