Rekordní úlovek: Daňová a celní správa zajistily přes 150 milionů

Praha – Daňová správa zajistila při kontrole deseti společností, které obchodují s pohonnými hmotami, zboží za více než 30 milionů korun a dalších 101 milionů na bankovních účtech. Další desítky milionů korun zadržela celní správa. U kontrolovaných firem prý hrozil daňový únik, škoda mohla dosáhnout až 200 milionů korun. Podle generálního ředitele daňové správy Jana Knížka je to historicky největší množství zajištěného zboží a peněz v rámci jedné akce. „Máme hotové peníze, které budou mít přímý dopad na státní rozpočet,“ doplnil k tomu Knížek.

Mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová uvedla, že zmíněné společnosti připravovaly daňový únik při obchodování s pohonnými hmotami. „U všech se něco zabavovalo, všech se to týkalo,“ prohlásila. „Firmy byly namočeny v karuselových podvodech na DPH, to znamená, že daň z přidané hodnoty neodváděly, zboží si převáděly a případně prováděly i fiktivní výnosy,“ dodala mluvčí.  

Pracovníci daňové správy při akci s názvem 3G využili zajišťovacích příkazů, díky kterým mohli zajistit dosud nesplatné nebo nestanovené daňové povinnosti. „Tyto příkazy se využívají v případech, kdy existují důvodné obavy o budoucí vymahatelnost úhrady daní,“ dodala mluvčí.