TOP 09 k Nečasovi: Jmenování Bradáčové by zamezilo mnoha spekulacím

Praha – Premiér Petr Nečas a nástupce Jiřího Pospíšila v čele resortu spravedlnosti by měli podle TOP 09 jmenovat do čela pražských žalobců prezidentku Unie státních zástupců Lenku Bradáčovou. Právě o možnosti nástupu ženy s pověstí nekompromisní žalobkyně do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze se spekuluje jako o jednom z důvodů pro odvolání Jiřího Pospíšila z ministerstva. Premiér by vyhověním návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na jmenování Bradáčové zamezil neblahým spekulacím, zní postoj z TOP 09.

„Pro mě je to velikánské překvapení, opravdu nevím, jaký důvod za tím stojí. (…) Já jsem si pana ministra Pospíšila velmi vážil pro jeho pracovitost, moudrost, která vysoce převyšovala jeho věk, a velmi dobrou pověst,“ uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Odvolání Pospíšila ale více komentovat nechtěl s odkazem, že jde o výsostnou věc premiéra. “Já jsem přesvědčen, že jako odborník byl muž na svém místě," dodal Heger.  

„Myslím si, že ty důvody budou trochu někde jinde…,“ reagoval dopoledne v ČT předseda poslanců strany Petr Gazdík na vyjádření Nečase, podle kterého prý Pospíšil nezvládal manažerské a rozpočtové úkoly na ministerstvu. Premiér své rozhodnutí odůvodnil tím, že ministr žádal o navýšení rozpočtu pro svůj resort o několik stovek milionů korun.

Podle Gazdíka by za odvoláním Pospíšila mohly být také vnitřní rozpory v táboře občanských demokratů. „Je na panu premiérovi, aby to vysvětlil veřejnosti. Pro mě tím důvodem, proč se tak může stát, je vnitřní situace v ODS. Jako příslušníkovi jiné politické strany mi to ale nepřísluší komentovat. Já osobně za ten důvod považuji věci uvnitř ODS, ale je to skutečně záležitostí ODS,“ sdělil šéf poslanců TOP 09.

Petr Gazdík:

„Já nemohu souhlasit s panem premiérem, že toho ministr Pospíšil v čele resortu mnoho nevykonal. Já sám si pamatuji velmi živé diskuze např. o občanském zákoníku, který se právě jemu po dlouhých letech podařil prosadit. Patří k velkým úspěchům ministra Pospíšila.“

Předsednictvo TOP 09 se odpoledne sešlo k řádné schůzi a mimo jiné projednalo právě situaci kolem odvolání Pospíšila. „Plně respektujeme právo premiéra na odvolání kteréhokoliv člena vlády, ale dovolujeme si zdvořile požádat předsedu vlády a budoucího ministra spravedlnosti, aby podpořili personální návrh Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na pozici šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že je to nejlepší způsob, jak utnout spekulace. Zeman má podle něho podporu celé vlády a není důvod, proč jeho návrhu nevyhovět.

Reakce ODS: Vláda musí být tým a politika je kruté řemeslo 

Náhlé odvolání Pospíšila část jeho stranických kolegů překvapilo. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa ale připomenul, že financování vězeňství se na vládě řešilo delší dobu. Jiní ministři z řad občanských demokratů oznámení Nečase většinou obhajovali. „Vláda rozpočtové zodpovědnosti musí být tým, který při plnění tohoto úkolu táhne za jeden provaz. Neumím si představit, že bych za dané situace opakovaně žádal o navýšení prostředků pro svůj resort,“ řekl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).     

Podotkl, že pro Nečase je stabilizace veřejných financí nejvyšší prioritou, což potvrdil i ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „Politika je dost kruté řemeslo a místo ve vládě nemá nikdo jisté. Ostatní spekulace, které zazněly, považuji spíše za bublinu,“ uvedl Bendl. Reagoval tak na tvrzení například opoziční ČSSD, která za vyškrtnutím Pospíšila z vlády vidí mocenský boj v ODS nebo snahu ovlivnit obsazení šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24

Místopředseda Senátu a lídr prezidentských primárek ODS Přemysl Sobotka řekl, že jde o rozhodnutí premiéra a že Nečasovy důvody pro Pospíšilovo odvolání zná pouze z médií. O jiných proto odmítl spekulovat. Nečas podle něj svůj záměr pouze „suše oznámil“ dnes ráno stranickému grémiu v závěru jeho jednání, aniž předem cokoli naznačil. „Je to jeho pravomoc,“ dodal Sobotka.

Jako tendenční a manipulující krok označil krok premiéra místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. Odvolání ministra spravedlnosti má podle něho přispět k nevyřešení kauzy CASA a dalších korupčních případů, V zaslaném vyjádření Jarolím zmínil, že po odvolání Pospíšila dlouhodobě volal, ale v „předvečer“ jmenování nového vrchního státního zástupce to považuje za „nešťastný a dost možná i manipulující“ krok. „Skutečným důvodem k odvolání ministra spravedlnosti by mohla být vůle Pospíšila jmenovat Lenku Bradáčovou,“ sdělila předsedkyně jejich poslanců Kateřina Klasnová. 

Tomáš Jarolím, místopředseda VV:

„Celá situace na mne působí ze strany premiéra jako ustoupení tlaku lobbistickým skupinám, kterých se dotýká aktivní odhalování korupce orgány činnými v trestním řízení v posledních měsících.“

Premiér své rozhodnutí odůvodnil tím, že ministr žádal o navýšení rozpočtu pro svůj resort o několik stovek milionů korun a nesplnil tím úkoly, které jednotliví ministři od premiéra vzhledem k rozpočtům dostali. Například šéfka nové koaliční strany LIDEM a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake ale nevidí počínání Pospíšila v čele ministerstva jako problémové. „Řekla bych, že ministr Pospíšil to ministerstvo zastával velmi dobře,“ uvedla.