Třetina českých řidičů často překračuje povolenou rychlost

Praha - Téměř třetina českých řidičů často překračuje povolenou rychlost, 73 procent ji porušilo někdy a bezmála polovina motoristů sedla dvakrát až třikrát za volant pod vlivem alkoholu. Vyplývá to z průzkumu, který mezi tisícovkou českých šoférů ve věku 18 až 64 let provedla společnost Dunlop.

Průzkum dále uvádí, že třetina řidičů někdy poruší povinnost použití hands free sady pro telefonování při jízdě a stejné množství nedá občas přednost chodcům na přechodech. Každý sedmý automobilista si pak prý při jízdě pravidelně nezapíná bezpečnostní pás.

„Tyto výsledky jsou pro nás zarážející především s přihlédnutím ke skutečnosti, že v průzkumu se k takovým přestupkům nepřiznají zdaleka všichni dotazovaní. Je tedy velmi pravděpodobné, že skutečná čísla jsou ještě mnohem vyšší,“ podotkl marketingový manažer společnosti Goodyear Dunlop Boris Tománek.

Policejní kontrola
Zdroj: ČT24

Z odpovědí dotazovaných řidičů dále vyplývá, že 55 procent z nich bere řízení jako zábavu, ale auto berou jako prostředek, který je dopraví z bodu A do bodu B. Příjemný prožitek z jízdy pak 86 procentům šoférů pokazí nevyhovující stav vozovky, 84 procentům nebezpečné předjíždění ostatních účastníků silničního provozu a 77 procentům neukáznění chodci, kteří bez rozmyslu vstupují do vozovky.