Katedrála sv. Víta dostane varhany za 50 milionů

Praha - Nové varhany pro katedrálu sv. Víta budou stát asi 50 milionů korun a kardinál Dominik Duka předpokládá, že jejich výstavba se zaplatí ze sponzorských darů. Projekt by měl trvat pět let a zabývat se jím bude nově vznikající občanské sdružení. O obnově vybavení katedrály hovořili dnes členové rady katedrály, což jsou současně držitelé klíčů od Korunní komory. Vedle Duky jsou jimi například prezident Václav Klaus či premiér Petr Nečas.

V současnosti má nejdůležitější katedrála v zemi varhany, které svojí kapacitou nevyhovují pro její prostor. „Přikročili jsme k tomu, že bude vytvořeno občanské sdružení, které se bude zabývat jak shromažďováním sponzorských darů, tak výstavbou nových varhan, které pak budou katedrále věnovány,“ řekl po schůzce Duka. Zájem potenciálních dárců v tuzemsku i zahraničí podle něj je. „To nás přimělo k tomu, abychom nezatěžovali státní rozpočet,“ dodal Duka.

Katedrála bude potřebovat také nové osvětlení a odvětrání. „Tím, že ji navštěvuje velké množství lidí, potřebuje nové cesty, které jí zaručí dobré klima,“ zmínil kardinál.

Sedm klíčníků střeží klíče potřebné pro vyzvednutí korunovačních klenotů uložených v Korunní komoře. Patří k nim ještě šéfka sněmovny Miroslava Němcová, předseda Senátu Milan Štěch, primátor Bohuslav Svoboda a probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta a pomocný pražský biskup Václav Malý. Během schůzky na Pražském hradě si v katedrále prohlédli kapli sv. Václava, u jeho hrobu položili květiny.

Rada dohlížející na provoz katedrály vznikla v rámci dohody státu a církve o společné správě katedrály v roce 2010. Poprvé se sešla loni v lednu. Držitelé klíčů se domlouvají na plánech a projektech, které se týkají budoucnosti katedrály.

Vydáno pod