Na silnicích nás čekají tři nejsmrtelnější týdny, policie v pozoru

Praha - První tři týdny v červenci jsou na českých silnicích každoročně nejrizikovější. Může za to smrtelná kombinace startu letních prázdnin a parného počasí. Na zvýšené nebezpečí se připravuje i dopravní policie, která během následujících tří víkendů zvýší kontroly řidičů. Nasazeny budou rychlé passaty, v případě nutnosti policie použije i vrtulník.

V příštích třech týdnech na českých silnicích zemře nejvíc lidí za celý rok. Tuto smutnou předpověď vyčteme, pokud nahlédneme do statistik z minulých let. Například o prázdninách v roce 2010 jen za první víkend zahynulo 20 lidí a za první dva týdny pětašedesát.

Smrtelnou bilanci může k lepšímu paradoxně posunout špatné počasí. Když na začátku léta prší nebo je chladněji, umírá se méně. Potvrdil to minulý rok, kdy první víkend sebral o 13 životů méně. Teploty nad 30 stupňů, a právě ty nás od pátku čekají, tudíž riziko tragédií zvyšují.

Největší rizika o prázdinách: Vedro, stres a děti

Vlivem vysokých teplot a nedostatku tekutin lidi za volantem přemáhá únava a malátnost, řidič poté může snadno ztratit kontrolu nad vozidlem. Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila navíc v řadách incidentů svou roli hrál špatný zdravotní stav řidičů. „Měli jsme zvýšený počet infarktů,“ upozornil šéf policistů. Řidiči by proto podle něho měli usedat zvláště v teplém počasí za volant odpočatí a pravidelně doplňovat tekutiny, protože únava se při stoupajících teplotách projeví mnohem dříve.

Nebezpečné silnice o prázdninách tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Další typickým prázdninovým faktorem, který přispívá k nehodovosti, je stres a nervozita. Ta v autě narůstá zejména na ucpaných komunikacích, při čekání v kolonách. „Říká se tomu přesunutá agrese,“ vysvětluje dopravní psycholog Martin Kořán a připomíná přitom film Volný pád s Michaelem Douglasem v hlavní roli. „Ten člověk, který běžně seděl za volantem, jel za dcerou, dostal se do velké zácpy a za velkého vedra ten stres nevydržel.“

Silnice, zejména na vesnicích a v turistických lokalitách, budou během prvních prázdninových dnů plné dětí. I na toto riziko upozorňuje Leoš Tržil. „Musí počítat s tím, že dítě může kdekoliv vyběhnout, může tam vjet malý cyklista,“ podotkl. A dětský křik a neposednost také mohou rozhodit soustředění řidičů uvnitř automobilu.

Policie o následujících třech víkendech zvýší kontroly

Na počátek prázdnin se připravuje mimo jiné i dopravní policie. Na každý víkend z rizikových víkendů do služby povolá téměř dva tisíce policistů. „Naše ambice nejsou být u každé problémové zatáčky nebo křižovatky. Chceme v prvé řadě usměrňovat provoz, řídit ho, řešit hrubé porušení pravidel silničního provozu nebo mimořádné situace,“ uvedl Tržil s tím, že letní opatření budou srovnatelná s těmi v průběhu velikonočních svátků. Policie se v červenci zaměří také na kontrolu technického stavu autobusů.

Rady a preventivní akce chystá na léto také oddělení ministerstva dopravy BESIP, které připravilo na webu informace pro řidiče cestující do 36 vybraných evropských zemí. Šoféři se tam nově dozví, co musí mít s sebou při cestě, jaké jsou rychlostní limity či hladiny alkoholu v krvi.

Problematice alkoholu a drog se budou věnovat zejména jednotlivá krajská ředitelství, celorepubliková akce se podle Tržila nechystá. Kvůli řízení pod vlivem alkoholu zemřelo loni v červenci a srpnu na silnicích 14 lidí, předloni dokonce 30. Policie se v rámci prevence řízení pod vlivem alkoholu podílí také na projektu s názvem „Řídím, piju nealko pivo“. Při něm budou zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven spolu s policisty odměňovat nealkoholickým pivem i testery na alkohol řidiče, kteří zákaz jeho požití za volantem dodržují.