Reakce lidí na odvolání Pospíšila je pro Nečase druhořadá

Praha - Po včerejším náhlém odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) začíná pro premiéra a předsedu ODS Petra Nečase proces vysvětlování tohoto kroku. Ještě před dvěma lety Nečas Pospíšila označil za „největší naději ODS“. „Já jsem předseda vlády, za její fungování nesu odpovědnost. Rozpočtovou kompetentnost vytýkám před závorku schopností jakéhokoliv člena vlády. To je nepodkročitelné minimum,“ řekl v rozhovoru pro MF Dnes. Vyjádřil také nezájem nad odezvou společnosti. „Manažersky nezvládal škrty v resortu, ztratil mou důvěru. Jestli tomu veřejnost tleská, nebo netleská, je druhořadé,“ uvedl Nečas. Nečekaným koncem ministra spravedlnosti se dnes zabývají i tuzemské deníky. Ve svých komentářích nicméně spekulují spíše o tom, že skutečné důvody jsou jiné.

Nečas dnes zdůraznil, že o podání návrhu na jmenování Lenky Bradáčové nejvyšší státní zástupkyní nevěděl. „To, že se spekulovalo o některých jménech, a mezi nimi byla i paní doktorka Bradáčová, je pravda. Ale spekulovalo se stejně tak i o jejím nadřízeném, těch jmen bylo několik.“ Reagoval tak na včerejší večerní vyjádření odvolaného ministra Pospíšila, podle kterého o tomto záměru byl již dříve seznámen.

Podle Hospodářských novin (HN) signalizují středeční události přechod vlády na zpětný chod v boji proti úplatkářství. Ministr byl svržen v době, kdy měla být vrchní žalobkyní v Praze jmenována Lenka Bradáčová, jež je „postrachem partajních šíbrů a šedých eminencí napříč stranami“. Deník také v narážce na kauzu letounů CASA připomíná, že se nedávno vyšetřování přiblížilo člence vládní koalice. „To všechno jsou jasné vzkazy žalobcům i policistům: Ruce pryč od případů, které sahají do pater vládní koalice,“ píše komentátor HN.

Jiří Pospíšil
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

Premiér podle něj „popravil“ Pospíšila nezvykle rychle, přestože věděl, že tím podlamuje už tak chatrnou důvěru ve vládu. Důvodem mohlo podle deníku být, že mu dali nůž na krk politici, kteří mají důvod bát se rozkrývání korupce. Zároveň bez nich ale nemůže přežít vládní koalice. Obávat se navíc prý mohou i sociální demokraté kvůli kauzám MUS nebo Škoda Plzeň. Nečas tak podle deníku obětováním Pospíšila zachránil sám sebe. „Ale za jakou cenu? Ve vedení strany se ocitl bez důvěryhodného spojence. A jeho kabinet? Ten rychle ztrácí zbytky kreditu k vládnutí. A je otázkou času, kdy se Nečas odebere za Pospíšilem,“ dodávají HN.

Komentátor Lidových novin označuje Nečasovu „neschopnost“ přiznat a vysvětlit, že v celé záležitosti šlo o politický spor o jmenování Bradáčové za skličující a budící velkou nedůvěru. Zároveň ale nepokládá odchod Jiřího Pospíšila za ztrátu: „Marně si vzpomínáme, kdy se dlouholetý ministr spravedlnosti dopustil nějakého politického názoru,“ píše a adoraci Pospíšila veřejností označuje za „velmi znepokojivý jev“.

MF Dnes se ve svém komentáři zamýšlí nad tím, že za odvoláním byly i jiné skutečnosti než jen spor o jmenování vrchní žalobkyně v Praze. „Kdyby šlo jen o Bradáčovou, dokázal by to Nečas nepochyně zařídit elegantněji. Roli tedy hrály i jiné faktory,“ píše komentátor. Prudkost a rychlost vyhazovu nasvědčuje podle něj tomu, že ministr premiéra „naštval“. Připouští také to, že vyvrcholily dlouhodobé špatné vztahy mezi Nečasem a Pospíšilem, kterému premiér vytýkal slabé a alibistické vedení. „Do jaké míry v tom šlo o Bradáčovou, se ukáže tehdy, když ji nový ministr odmítne jmenovat na místo vrchního státního zástupce,“ dodává.

Pospíšil: Nečas o navržení Bradáčové věděl (zdroj: ČT24)