Česko čeká horký víkend plný letních bouřek

Praha – Meteorologové varují před přehřátím, od soboty budou teploty místy překračovat 34 stupňů. Začnou se tvořit bouřky, které mohou být i intenzivního charakteru. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro české regiony a Jihomoravský kraj od pátečního poledne, pro celou Moravu od sobotního odpoledne s tím, že na Moravě bude riziko přehřátí nižší. Nedostatek srážek také ovlivnil vodáckou i houbařskou sezónu. Splavné jsou v Česku jen některé řeky, a to většinou pouze na dolních tocích.

Vedro s sebou přinese teplý vzduch od jihozápadu, který bude proudit kolem tlakové níže nad Britskými ostrovy. Během pátku budou nejvyšší denní teploty zejména v Čechách a na jižní Moravě překračovat 31 stupňů Celsia. Od soboty pak budou maximální teploty
nad 31 stupňů Celsia na většině území, místy ale překročí i 34 stupňů. V teplém vzduchu se začnou tvořit bouřky, místy intenzivní.

V pondělí by se maxima měla pohybovat kolem tropické třicítky, v úterý už by teploty měly
klesnout k příjemným 25 stupňům Celsia. Aby lidé předešli přehřátí a dehydrataci, doporučují meteorologové omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Vodáci
Zdroj: Beznoska Radim/ISIFA

České řeky hlásí málo vody

Na nedostatek srážek si stěžují i vodáci. Vody v řekách příliš mnoho není, proto by vodáci, kteří na ně budou chtít na počátku prázdnin vyjet, měli dobře zvážit jejich výběr. Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu dodal, že řada řek je splavná jen na dolních tocích, někde jsou i mělčiny. Menší řeky jsou téměř bez vody. Úhlava, Mže, Tichá a Divoká Orlice, Moravice a Jihlava nejsou už vhodné pro splouvání. Doporučit lze Vltavu pod Vyšším Brodem, Lužnice je zatím dobře splavná po celém svém toku od Suchdolu nad Lužnicí. Otavu lze sjíždět od Sušice a s množstvím vody je na tom lépe než Berounka a Sázava, na kterých jsou už mělčiny.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

V souvislosti s letními vedry a koupáním varují traumatologové před neopatrnými skoky do vody. O prvních letních víkendech, kdy lidé vyrazí k vodě, prý v nemocnici ošetřují zejména chlapce, kteří skočili do vody, zlomili si krční obratle a často mají poranění páteře. K častým letním úrazům ale patří také úrazy cyklistů a bruslařů a úrazy z dopravních nehod.

Ani houbařům zatím počasí příliš nepřeje. Houby rostou zatím jen podprůměrně. „V omezené míře rostou letní houby, jako jsou hřiby, holubinky, muchomůrky, ryzce a lišky. Žampiony se zatím neobjevily,“ upřesnil předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Z jedlých druhů se dá najít například hřib smrkový nebo dubový, holubinka namodralá a muchomůrka šedivka. Spíše zřídka se objevuje oblíbená muchomůrka růžovka lidově zvaná masák. „Velkou úrodu hub by mohla přinést vydatná letní bouřka. Pokud nepřijde, houbám se nebude chtít vyrůst,“ dodal Landa.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24