Factum Invenio: Zemanovci by se dostali do sněmovny

Praha - Strana práv občanů ZEMANOVCI by podle červnového průzkumu Factum Invenio překročila pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny. Stále vedoucí ČSSD si pohoršila, KSČM je druhá před ODS a TOP 09, která si naopak mírně polepšila. Poslance by měli také lidovci, na rozdíl od květnového průzkumu ale ne Strana zelených.

Pro sociální demokraty by podle jejího volebního modelu nyní hlasovalo 22,7 procenta lidí, zatímco v květnu 26,2 procenta. Při přepočtu na mandáty by měli 59 poslanců, o 13 méně než podle minulého průzkumu. Komunisty by volilo 17,1 procenta lidí (v květnu 18,1 procenta), což by pro ně znamenalo ztrátu dvou poslanců na aktuálních 43. dohromady by si strany udržely většinu 102 hlasů.

Občanští demokraté by naopak měli 45 místo 38 poslanců díky zisku 16,6 procenta hlasů (v květnu 15,3 procenta). TOP 09 by dostala 13 procent hlasů (v květnu 10,9 procenta) a 32 poslanců, tedy stejně jako ODS o sedm víc než v květnu.

Preference podle Factum Invenio
Zdroj: ČT24

Zemanovci by dostali 5,5 procenta hlasů, což by pro ně znamenalo devět mandátů. Už v květnu jim k zisku poslaneckých křesel chyběly jen dvě desetiny procenta hlasů. Jejich případná levicová trojkoalice s komunisty a sociálními demokraty by měla ve sněmovně většinu 111 hlasů, zatímco levostředová koalice ČSSD, KDU-ČSL a SPOZ by s 80 mandáty na většinu ani zdaleka nedosáhla, podotkla agentura. Pravostředová koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by měla sice 89 poslanců, k většině by jí ale nepomohly ani hlasy Zemanovců.

Strana zelených od května ztratila podle Factum Invenio jeden procentní bod. Se čtyřmi procenty voličských hlasů by skončila až za Stranou svobodných občanů.

Na otázky Factum Invenio odpovídalo 961 občanů mezi 14. a 26. červnem, tedy po souhlasu sněmovny s trestním stíháním bývalého středočeského hejtmana a člena ČSSD Davida Ratha, který je obviněn z přijetí sedmimilionového úplatku.

Voleb do sněmovny by se podle průzkumu zúčastnilo podobně jako v květnu 61,4 procenta voličů. Předpokládaná účast by tak byla jen nepatrně nižší než v předloňských sněmovních volbách, kdy volilo 62,6 procenta lidí.