Schumacher v Praze předváděl, jak jsou důležité bezpečnostní pásy

Praha - Sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher v Praze na Václavském náměstí propagoval používání bezpečnostních pásů ve vozidlech. Slavný pilot přijel na pozvání šéfa Mezinárodní automobilové federace, která den bezpečnosti na silnicích - ve spolupráci s Ústředním automotoklubem - pořádá.

Na návštěvníky čekala na Václavském náměstí celá řada akcí, například brýle, díky kterým si řidiči mohli vyzkoušet, jaké je řízení pod vlivem alkoholu nebo drog. Lidé si také mohli prohlédnout simulaci nárazů vozidel v různých rychlostech. Pro děti zase bylo připraveno dopravní hřiště. „Používání bezpečnostních pásů může v Evropě každý rok zachránit až 7 000 lidských životů,“ upozorňuje mluvčí Ústředního automotoklubu ČR Martin Opatrný.

Při nehodách je nejdůležitější rychlý zásah a odvoz zraněných - v tom by bezpečnostním složkám měly začít pomáhat navigační systémy, jako je takzvaný e-call. „Jedná se o čip v automobilu, který v případě nehody vyšle automatické hlášení. Jednak se snaží komunikovat s řidičem, jestli je řidič v pořádku, a v případě, že nedojde k této komunikaci, sám vyšle signál na tísňovou linku,“ dodal Opatrný. Evropská komise přichází s návrhem, aby byly podobné systémy od roku 2015 ve vozidlech povinné. 

Todt: Stále je co zlepšovat

Dnešní akce byla součástí konference Mezinárodní automobilové federace (FIA), která se v české metropoli koná. Více než 200 delegátů automobilových organizací z celého světa diskutuje zejména o zvýšení bezpečnosti v běžném provozu. „Je pro nás nepřijatelné, že každý rok zemře na silnicích na celém světě 1,3 milionu lidí. V České republice se situace zlepšila, ale může to být ještě lepší,“ uvedl prezident FIA Jean Todt.

Dobře si uvědomuje, že příčiny nehod jsou v různých částech světa jiné. „Je to komplexní problém a to je potřeba mít na paměti při stanovení priorit. Například v Česku je to nepoužívání pásů, alkohol, používání telefonů nebo nerespektování dopravního značení. Kdyby se pravidla dodržovala, situace by se výrazně zlepšila,“ dodal Todt.

Kampaň FIA zaměřenou na bezpečnost silničního provozu Todt v Česku propagoval již loni v srpnu, kdy navštívil zlínskou Barum rallye. Akce vznikla jako podpora projektu OSN, který si dal za cíl v příštích deseti letech výrazně omezit počet dopravních nehod a usmrcených osob na silnicích.

Den bezpečnosti silničního provozu v Česku zastřešuje Ústřední automotoklub (ÚAMK), který se této otázce dlouhodobě věnuje. „Základem je připravovat děti od útlého věku na to, že budou součástí silničního provozu. Věříme, že se tomu bude věnovat velká pozornost ve školách a že to bude součástí osnov,“ řekl prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

Reportáž Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)