Advokátní komora zveřejnila výši odměn v exekučních řízeních

Praha - Česká advokátní komora (ČAK) zveřejnila výši odměn advokátů v exekučních řízeních při vymáhání nároků věřitelů. Reaguje tak na data o výši nejrůznějších poplatků, která jsou podle ní nesprávně interpretovaná. Celkovou odměnu advokátů stanoví soud na základě právní úpravy, kterou vypracovalo ministerstvo spravedlnosti, nikoli advokátní komora. Podle předsedy ČAK Martina Vychopeně je tak spravedlnost v rukou soudu.

„Soud rozhoduje o sporu mezi věřitelem a dlužníkem a soud má na své straně všechny možnosti a prostředky, včetně toho, že může ve zvlášť odůvodněných případech rozhodnout o tom, že nikdo nedostane žádnou náhradu řízení,“ řekl Vychopeň. Způsob, jaký je nyní nastaven, považuje za správný a spravedlivý.    

Vysoké odměny advokátů dlouhodobě kritizuje i společnost Člověk v tísni. Vedoucí jejího programu pracovního a finančního poradenství Daniel Hůle ve Studiu ČT24 řekl, že tvrzení komory jsou účelová a zavádějící: „Pan Vychopeň se snáží tvářit, že ČAK nemá s vyhláškou nic společného, to je naprostý nesmysl… ČAK velmi aktivně a intenzivně ovlivňuje legislativní prostředí.“ Komora podle něj vyhlášku připomínkovala a Vychopeň se dokonce v jejím věstníku chlubil, že i když se nepodařilo zabránit částečnému snížení odměn za právní zastoupení, téměř ve všech ostatních oblastech civilního řízení docílila komora zvýšení advokátních náhrad.