Pospíšil přijal post lídra plzeňské kandidátky ODS

Praha/Plzeň – Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přijal nabídku stát se lídrem kandidátky ODS v podzimních krajských volbách v Plzeňském kraji. Krajská regionální rada ODS, která se mimořádně sešla v reakci na Pospíšilovo odvolání, ho jednoznačně na pozici lídra doporučila. Sám exministr potvrdil, že bude usilovat o post hejtmana. Ostatní místa kandidátky se posunou. Novinářům to po jednání rozšířené regionální rady řekl poslanec a místopředseda ODS v kraji Jiří Papež. O tom, zda skutečně Pospíšil stane v čele kandidátky, rozhodne regionální sněm ODS Plzeňského kraje 8. července. Premiéra Petra Nečase hodlá sněm vyzvat, aby podal jasné vysvětlení k odvolání Pospíšila.

Příjezd Jiřího Pospíšila do Plzně doprovázel potlesk regionální rady ODS. Už to potvrdilo, že odvolaný ministr spravedlnosti má jejich jasnou podporu. Pospíšil tak po hodině jednání potvrdil, že je připravený stát se hejtmanem Plzeňského kraje. „Podpora ze strany mých spolustraníků, ta spontánní silná podpora, je natolik významným a výrazným signálem, že jsem se již dnes rozhodl, že jsem připraven usilovat o pozici lídra kandidátky ODS pro krajské volby,“ uvedl.

Dosavadní jednička kandidátky, bývalá náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová, vyjádřila už v ČT svou vůli ustoupit z prvního místa na kandidátce a přenechat je Jiřímu Pospíšilovi. Podle svých slov to udělá ráda. „Takto sestavená kandidátka má velkou šanci na úspěch. Není mi to líto, přišlo mi, že je to úžasný nápad, a mám velkou radost,“ uvedla.

Také ostatní regionální politici ODS jsou přesvědčeni o tom, že s Pospíšilem v čele krajské kandidátky šance strany na dobrý volební úspěch značně posílí. „Myslím si, že rozhodnutí našeho premiéra na určitou dobu naše procenta republikově snížilo, ale v Plzeňském kraji naopak zvýšilo,“ konstatoval vlivný regionální člen ODS Roman Jurečko.

Regionální rada ODS pozve Nečase na jednání regionálního sněmu a bude chtít, aby náhlé odvolání Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti vysvětlil. „Přijde mi, že jsem zatím nenašel člověka, kterého by to (premiérovo) středeční ploché vysvětlení uspokojilo. Je spousta otazníků, na které budeme chtít slyšet odpovědi,“ vysvětlil místopředseda regionálního sdružení a vlivný člen strany Roman Jurečko, s Pospíšilem v médiích úzce spojovaný.

Jednání se bude konat v předvečer zasedání Výkonné rady ODS, která by měla konečnou podobu kandidátky schvalovat. Pokud premiér pro zaneprázdnění na tento sněm nepřijede, Jurečko prosazuje, aby se za ním do Prahy s žádostí o vysvětlení z Plzně vydala delegace, „reprezentativní vzorek členů regionu“. „Rád bych věřil svému předsedovi,“ komentoval situaci.

Místopředseda plzeňské ODS Roman Jurečko u soudu kolem korupce u VV
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Pospíšil se v Plzni těší i silné podpoře veřejnosti

Z regionu celý den zaznívaly silné hlasy, aby se Pospíšil stal lídrem kandidátky a usiloval o post hejtmana. Pospíšil, který na jednání rady dorazil ve 22:00, opakovaně potvrdil, že o kandidatuře v krajských volbách uvažuje. Uvedl, že chtěl kandidovat již dříve, ale na pokyn premiéra a šéfa ODS Petra Nečase, aby ministři nefigurovali na krajských kandidátkách, tak neučinil.

Jiří Pospíšil /ODS/, exministr spravedlnosti:

„Odcházím z funkce ministra jako šťastný člověk, protože je to pro mě obrovská čest, když vám občan řekne, že lituje, že odcházíte z funkce.“

Pospíšil novinářům řekl, že Plzeňský kraj zná, jezdí tam téměř denně, není od něho odtržen, byť byl dlouho poslancem a ministrem v Praze, je s ním stále v kontaktu. Myslí si, že by mohl být při volebním úspěchu ODS nápomocný ve vedení kraje nebo v krajském zastupitelstvu. Práci v kraji, jak řekl, nepovažuje za 'trafiku' po svém odvolání z ministerské funkce.

Papež řekl, že premiér má právo ministra odvolat a že regionální ODS bude nyní hledat cesty, jak Pospíšilovy schopnosti využít ve prospěch regionu. „Vítám to, že se rozhodl pokračovat dál v politice…, bylo by to přínosem pro ODS,“ uvedla o neoficiálních plánech plzeňské ODS předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Dodala, že z vlastní zkušenosti ví, že exministr se těší podpoře veřejnosti v regionu.