Základní registry jsou připravené ke spuštění, den D nastane 1. července

Praha – Takzvané základní registry, které mají přispět ke zrychlení činnosti veřejné správy, jsou technologicky připravené a naplněné aktuálními daty. Databáze, která sjednotí všechny údaje vedené úřady, bude spuštěna 1. července. Základní registry jsou čtyři - registr obyvatel, registr osob, registr územní identifikace, adres a nemovitostí a registr práv a povinností. Například registr obyvatel sjednotí údaje z dosavadních evidencí obyvatel, občanských průkazů, cestovních dokladů a z informačního systému cizinců – lidé by pak nemuseli sdělovat stejné informace různým úřadům.

„Chci říci, že 1. července nenastane žádná revoluce a nedojde k paralýze výkonu státní správy,“ prohlásil náměstek ministra vnitra Radek Šmerda. Někteří kritici totiž kolaps systému očekávají. Šmerda ale uvedl, že poruchy techniky se neobává, protože systém je prý čtyřikrát zálohovaný. „Na klíčových úřadech by to mělo fungovat,“ poznamenal. Připustil však, že měsíční odložení termínu spuštění by pro větší klid ocenil.   

Pokud nebudou některé úřady na přechod na nový systém připraveny, tak jim zákon umožňuje fungovat stejným způsobem jako nyní i po spuštění projektu. To se bude pravděpodobně týkat alespoň některých ze zhruba šesti tisíc obcí, které státní správu vykonávají. Zapojení všech úřadů bude postupné.   

Registr osob bude shromažďovat údaje o právnických, podnikajících fyzických osobách a veřejných institucích. Spravovat ho bude Český statistický úřad. Do registru územní identifikace, který obsahuje zhruba 25 milionů údajů o pozemcích a budovách, zase bude moci kdokoli nahlížet přes internet stejně jako do katastru nemovitostí. 

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Novinkou bude také možnost, aby se o změnách dozvěděly nejen úřady, ale i komerční instituce. Pokud k tomu dá člověk souhlas, úřad pošle oznámení například o změně trvalého bydliště bance či pojišťovně. Ty údaj získají ihned, jak se připojí k systému registrů.   

Podle Šmerdy se lidé nemusí bát jakéhokoli zneužití osobních údajů. Ochrana dat prý naopak proti současné situaci vzroste. Nový systém totiž nebude využívat pro vyhledávání údajů rodné číslo, ale náhodně vygenerované číslo. Na jeho bezpečnost bude dohlížet také Úřad pro ochranu osobních údajů.   

Projekt základních registrů provázejí od počátku problémy, zajímá se o něj protikorupční policie. Zkoumá, zda nebyly soutěže zmanipulovány. Údajně totiž byly výsledky čtyř z pěti tendrů známy předem. Antimonopolní úřad také v minulosti vnitru zrušil výsledky dvou zakázek, protože úřad porušil při výběru vítěze zákon o veřejných zakázkách. Vybudování základních registrů stálo asi 2,5 miliardy, většina peněz šla z Evropské unie.