Drop In stále čeká na stěhování, ohrožuje to jeho fungování

Praha – Jedna z největších neziskových organizací v Praze, která pomáhá drogově závislým, Drop In, se dostala do potíží kvůli stěhování svých prostor. Nejdříve jí totiž městská část Praha 1 vypověděla smlouvu, kvůli čemuž musí organizace do konce srpna opustit své sídlo v ulici Ve Smečkách. Stěhovat se měla do areálu nemocnice Na Bulovce, ta ale nyní bojuje s nedostatkem peněz na vybavení Pavilonu 7, kam se má metadonové centrum přesunout.

Magistrát před dvěma měsíci organizaci přislíbil prostory na Bulovce, stále ale není jasno, kdy k přesunu dojde. Náměstek pražského primátora (ODS) Ivan Kabický uvedl, že do konce příštího týdne by měl mít k dispozici konečné vyjádření ze strany vedení nemocnice.

Výhodou sídla Ve Smečkách nedaleko Václavského náměstí, byla snadná dostupnost pro narkomany. Denně tak do metadonového centra přišla stovka klientů. Na Bulovku to budou mít dál. Kdyby ale ani tato varianta nevyšla, musel by se Drop In stěhovat do Španělské ulice. Sem ovšem docházejí stabilizovaní narkomani, kteří třeba chodí do práce, zatímco klientela Ve Smečkách je rizikovější. Podle vedoucího lékaře organizace Jiřího Presla by taková varianta nedělala dobrotu a Drop In by mohl přijít i o tento prostor. Pokud se nepodaří situaci rychle vyřešit, existuje riziko, že se narkomani rozptýlí do ulic a mnozí ukončí svou léčbu.

Reportáž Ley Surovcové o potížích Drop Inu se stěhováním (zdroj: ČT24)