Klaus s Nečasem porušili ústavní zvyklosti, míní Wagnerová

Praha - Zhruba 600 lidí se dnes vpodvečer sešlo v Praze na náměstí Míru na demonstraci, kterou po odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) uspořádala na podporu právního státu platforma Vraťte nám stát. Podle jejího prohlášení mělo Pospíšilovo odvolání zabránit jmenování nové pražské vrchní státní zástupkyně, a tím také důslednému vyšetřování korupčních kauz. Několik desítek účastníků se po demonstraci ještě vydalo k ministerstvu spravedlnosti. V centru Brna pak přišlo přes 200 lidí vyjádřit nesouhlas s Pospíšilovým odvoláním. Akce neměla za cíl obhajobu samotného Pospíšila. Kritizovala způsob, jakým se odvolání uskutečnilo. Ostrá slova směřovala nejen na adresu premiéra Petra Nečase (ODS), ale i prezidenta Václava Klause, bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová na adresu nejvyšších státních představitelů uvedla, že porušili ústavní zvyklosti.

„Způsob odvolání je natolik nevěrohodný, že vzniká velmi závažné podezření, že jednal pod tlakem ekonomických zájmových skupin a kmotrů uvnitř politických stran, kteří se bojí vyšetřování podezřelých korupčních kauz,“ uvedla platforma Vraťte nám stát ve své výzvě k demonstraci. Podle pořadatelů premiér ministrovým odvoláním „zdiskreditoval veškeré reformní a protikorupční kroky své vlády“.

Platforma zastřešuje 38 organizací. Pořadatelé svou akcí prý chtějí přispět „k udržení právního státu“. Na počátku demonstrace se podle organizátorů i policie sešlo 600 lidí, další postupně přicházeli.

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová na shromáždění zdůraznila, že oba nejvyšší představitelé státu porušili ústavní zvyklosti. S odcházejícím ministrem se nesešli, nediskutovali s ním a nepoděkovali mu za dosavadní práci, což podle ní bývá obvyklé.

„Tím, jak to odvolání bylo rychlé, vysílají signál, že ta akce nebyla čistá. Byl tam velký strach před něčím,“ uvedla Wagnerová. Tvrzení Nečase o Pospíšilově manažerské neschopnosti vnímá jako pouhou zástěrku skutečných důvodů odvolání. Přes četné spekulace, které se objevily, nejsou podle ní známy.

Vydáno pod