Vondra: Jednání o dalším pronájmu gripenů stále nejsou u konce

Praha - Ministerstvo obrany podle deníku E15 dohodlo se Švédskem podrobnosti prodloužení pronájmu čtrnácti stíhaček JAS-39 Gripen. V návrhu, který začátkem července posoudí vláda, je podle deníku možnost pronajmout si letouny na různě dlouhá období. Ministr obrany Alexandr Vondra ale v průběhu dne uvedl, že jednání nejsou ještě u konce. O podrobnostech rozhovorů bude informovat vládu, materiál ale zřejmě nebude znamenat výrazný posun k vyřešení budoucnosti českého stíhacího letectva.

Ministerstvo obrany dostalo podle Vondry od vlády zadání, aby do konce června informovalo o jednáních se Švédskem. Ministr už odeslal informační dopis premiéru Petru Nečasovi, podrobnosti rozhovorů o případném prodloužení kontraktu na pronájem stíhaček v blízké době sdělí kabinetu. „Ale neočekávám tu nějaký důvod k velkému titulku. Jednání z mého pohledu ještě nejsou u konce,“ podotkl.

Cena pronájmu stíhaček by podle E15 neměla být vyšší než poměrná výše současného desetiletého operativního leasingu za 19,6 miliardy korun. Výraznější slevu se prý dojednat nepodařilo. Ministerstvo obrany informace o délce pronájmu a ceně odmítlo sdělit, protože dokument je v utajeném režimu. „Určité varianty tam jsou, bude záležet na vládě, jakou vybere. Podstatné je, že nic není definitivní, nic se nepodepsalo,“ řekl deníku šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant.

Podle E15 není jasné, zda si vláda nechá vypracovat stanovení ceny, nebo tím pověří ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Cenové srovnání ale nebude jednoduché. „Nabízí se možnost srovnání s Maďarskem nebo Švýcarskem. Jenže Maďaři mají trochu jiný typ gripenů. A Švýcaři si tyto stíhačky kupují, navíc nejmodernější verzi E/F, zatímco my máme předchozí C/D. Takže je to obtížné,“ řekl zdroj blízký vzdušným silám.

Vláda také musí zjistit, zda by případné uzavření nové smlouvy nebylo v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, který platí od března. Jednou z možností je i podpis doplňku ke stávající smlouvě.

Vydáno pod