Opět problémy s letouny CASA, stále nemají funkční systém

Praha – Ministerstvo obrany opět obnovilo španělskému výrobci povinnost platit sankce kvůli zjištění, že systém pasivní ochrany proti naváděným raketám letadel CASA stále není plně funkční. Ochrana proti raketám byla počátkem června testována v Anglii. Přitom podle dřívějšího vyjádření společnosti Omnipol, která systém známý pod zkratkou DAS obraně dodala, testování dopadlo úspěšně. Armáda ovšem nechtěla údaj potvrdit, dokud nevyhodnotí všechny výsledky zkoušek.

Systém ochrany proti naváděným raketám zhruba před rokem neprošel vojskovými zkouškami kvůli zjištěným nedostatkům. Po jejich odstranění již ale měl fungovat správně. Obrana uvádí, že kvůli nesprávnému fungování DAS nemůže letadla CASA vyslat do zahraniční mise v Afghánistánu. Omnipol ovšem od počátku namítá, že systém není pro nasazení letounů v asijské zemi potřebný a jiné státy provozují stejné stroje i bez této ochrany.

U nových letadel se projevily i jiné nedostatky. Kvůli nim v minulosti účtovalo ministerstvo obrany španělskému konsorciu EADS sankce. Podle vedení ministerstva obrany ale nakonec byly nesrovnalosti odstraněny v termínu. Nyní bylo „penále“ obnoveno. Obrana prý kromě peněz požadovala materiální plnění, tedy například ve formě náhradních dílů na letouny CASA.

Omnipol
Zdroj: ČT24

Česká republika získala ze Španělska čtyři nová dopravní letadla. Jeden stroj vyměnila za čtyři bitevníky L-159 z produkce Aera Vodochody. Vedení ministerstva obrany se v lednu v rámci postihu za nedostatky v dodávce dohodlo s výrobcem EADS a dodavatelskou firmou Omnipol na vrácení jednoho dvoumístného stroje L-159.