Nečas: Pospíšilova kandidatura na hejtmana mě nepřekvapila

Praha - Rozhodnutí Jiřího Pospíšila (ODS) ucházet se po odvolání z vlády o vedení krajské volební kandidátky ODS v Plzeňském kraji premiéra Petra Nečase (ODS) nepřekvapilo. Co exministrův krok přinese, prý ukáže až výsledek podzimních krajských voleb. Nečas to řekl novinářům v Bruselu, kde se účastnil summitu Evropské unie.

„Myslím, že není žádná fatva na kohokoli, kdo odejde z nějaké funkce. To je prostě v politice naprosto běžné, že do funkce přicházíte a v určitém okamžiku odcházíte,“ podotkl Nečas. „Já tento krok považuji za krok, který má svoji vnitřní logiku. Nejsem jím překvapen, jaký přinese výsledek, to ukáže až výsledek voleb,“ dodal Nečas. 

Ostatní stranické buňky zatím proti kandidatuře Pospíšila nic nenamítají – právě jejich zástupci budou muset finální podobu kandidátky schválit. Výkonná rada ODS zasedá v Praze 9. července a právě na tomto zasedání mají stranické špičky potvrdit změnu v čele kandidátky. Žádné větší problémy s Pospíšilovou kandidaturou se nečekají: „Zpravidla zbytek ODS z České republiky jim do toho nemluví,“ podotkl předseda regionálního sdružení ODS na Vysočině Ivo Strejček.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Premiér zdůvodňoval odvolání Pospíšila tím, že ztratil důvěru v Pospíšilovu schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort. Tomu ovšem nevěří ČSSD, protikorupční organizace ani státní zástupci. Kritika Nečasova kroku a zpochybňování jeho motivů zesílily poté, co se ukázalo, že Pospíšil měl před svým odvoláním na stole návrh na jmenování státní zástupkyně Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. Někteří kritici tak naznačují, že Nečas se snažil Pospíšilovým odvoláním zabránit povýšení této žalobkyně označované za bojovnici proti korupci. 

Bradáčová popírá vazby na Paroubka

Premiér na adresu Bradáčové v minulých dnech uvedl, že má u části ODS pochybnou pověst kvůli zvěstem, že měla dříve intenzivní kontakty s Jiřím Paroubkem. U jiné části občanských demokratů se naopak státní zástupkyně těší oblibě – jejím zastáncem je prý např. Roman Jurečko, vlivný člen plzeňské organizace. Sama Bradáčová dnes obě informace na serveru iDNES.cz popřela.

Vydáno pod