Nejdůvěryhodnější ústavní činitel je Klaus, podpora mu ale klesá

Praha - Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem je podle červnového průzkumu CVVM stále prezident Václav Klaus, kterému věří téměř polovina lidí. Jeho podpora ale v posledních dvou letech vytrvale klesá, v září roku 2010 měl podporu více než dvou třetin obyvatel ČR.

Respondenti měli na výběr z 27 čelných ústavních činitelů. Prezident získal důvěru 48 procent dotázaných. Při stejném průzkumu na podzim roku 2010 mu ale věřilo 68 procent obyvatel. Od posledního dotazování na všechny vrcholné politiky letos v březnu důvěra v Klause opět klesla, a to o jeden procentní bod.

Na druhé a třetí příčce se znovu umístil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se 43 procenty a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s 39 procenty. Rychetskému od března podpora vzrostla o dva procentní body. Důvěru v Němcovou zjišťovalo centrum naposledy v květnu spolu s důvěrou ve vybrané čelné představitele politických stran, od té doby se její míra nezměnila.

Statisticky významný nárůst důvěry CVVM zaznamenalo jen u premiéra Petra Nečase (ODS). Podíl lidí, kteří mu věří, se od květnového průzkumu důvěry v čelné stranické představitele zvýšil o čtyři procentní body na 23 procent. I to mu ale stačilo jen na desátou příčku žebříčku důvěryhodnosti, těsně za předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, kterému věří přesně čtvrtina Čechů. Naopak pokles o čtyři procentní body nastal u předsedy Věcí veřejných Radka Johna na devět procent a vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) na 15 procent.

V první desítce je ještě předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s 38 procenty, místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) a nyní již bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), oba s 36 procenty, vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) s 35 procenty a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který získal 26 procent.

Nejméně lidí, čtyři procenta účastníků průzkumu, důvěřuje místopředsedkyni Senátu Aleně Palečkové (ODS). Podle CVVM se ovšem u některých politiků promítá do výsledků to, že je veřejnost příliš nezná. Právě o Palečkové to řekly zhruba tři čtvrtiny dotázaných.