V červnu zemřelo na českých silnicích 63 lidí

Praha - Podle předběžných údajů z policejních statistik zemřelo v červnu na českých silnicích 63 lidí. Už teď je tak zřejmé, že bude červen zatím nejtragičtějším měsícem v letošním roce. Loni při nehodách přišlo o život 61 lidí. Vůbec nejvíce mrtvých za posledních 20 let bylo na českých silnicích v roce 2003, kdy zemřelo 147 lidí.

Celkově zaznamenali policisté zatím přes 6 600 nehod, přes 400 jich zavinili řidiči pod vlivem alkoholu. Nejtragičtějším dnem měsíce byla neděle 24. června, nehody si vyžádaly sedm obětí. O život přišli například tři motorkáři. Jeden z mužů se na silnici I/3 poblíž obce Roudno na Táborsku zřejmě vyhýbal jinému vozidlu a vyjel mimo vozovku. Smrtelně se přitom zranil. 

V tentýž den nepřežil nehodu také motorkář, který se u Poličky na Svitavsku srazil s osobním autem. Řidič motorky havaroval při srážce s vozem také u Kostelce nad Černými lesy. Muž zemřel, jeho spolujezdkyně byla vážně zraněna. Bezpečně se nejezdilo ani 12. června, kdy na silnicích zemřelo šest lidí. Naopak tři dny v první polovině měsíce se obešly bez obětí na životech.

Včera policisté očekávali zvýšené množství nehod s ohledem na začínající prázdniny. Podle policejních statistik nakonec bouralo 271 řidičů, tři lidé při nehodách zemřeli a dalších 12 se těžce zranilo. Kritické období ale potrvá i první tři týdny v červenci, policie proto vyzývá k oparnosti.

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)