Bouřky zasáhly Česko, spadlé stromy blokují dopravu

Praha – Silné bouřky zasáhly Česko a meteorologové varují před kroupami, větrem a přívalovým deštěm. Vysočinou se prohnání silný vítr, který vyvrací stromy. Na několika místech zablokovaly padlé kmeny silnice. Popadané stromy uzavřely železnici mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou na Českokrumlovsku. Západní část Česka zasáhla vlna bouřek už během noci. Padající strom zranil po půlnoci ženu v centru Karlových Varů, silný vítr pak lámal desítky stromů. Problémy měli i návštěvníci filmového festivalu ubytovaní ve stanech v areálu Rolava.

S přechodem studené fronty na východ mají bouřky k pondělnímu ránu slábnout. V bouřkách může rychle napršet až 60 milimetrů vody na metr čtvereční a bouře bude provázet silný vítr, který může v nárazech dosáhnout až rychlosti 90 kilometrů v hodině. Na Jihlavsku a Pelhřimovsku hasiči zasahovali u několika popadaných stromů. Bouřky se večer přesunuly do Jihomoravského kraje. Podobné problémy lze očekávat i v dalších dnech.

Spadlé stromy zablokovaly železnici mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou

Trať je neprůjezdná u Vyššího Brodu, uvádí web Českých drah. Provoz na železnici je tam zastaven od 20:45. „Nejvíce jsme kvůli bouřce museli vyjíždět právě na Českokrumlovsku. Většinou se vždy jednalo o odstranění popadaných stromů,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Podle jejích informací na trati ve Vyšším Brodě nyní zasahují drážní hasiči.

Dnešní nejvyšší denní teploty na mnoha místech překračovaly 30 stupňů Celsia

Na 33 meteorologických stranicích byl znovu překonán teplotní rekord. Nejtepleji bylo ve Strážnici, kde rtuť teploměru vyšplhala na 35,8 stupně Celsia, ke 35 stupňům šplhala teplota i v Brně nebo Ostravě. Kvůli horku zaznamenali více práce záchranáři, v Praze se zvýšil počet výjezdů o pětinu. Podle meteorologů bude teplé počasí pokračovat i v dalších dnech, i v příštím týdnu tak můžou hrozit intenzivní bouřky.

Bouřka řádila na Karlovarsku, potrápila i návštěvníky filmového festivalu

Žena z Karlových Varů se vracela z koncertu, když začala bouřka. Svědci z místa neštěstí zaslechli praskání. Silný vítr zlomil kus vzrostlého stromu, který se na kolemjdoucí zřítil. „Měla poškrábaná záda a stěžovala si na bolesti zad,“ popisoval stav zraněné jeden ze svědků.

Bouřka dělala problémy i ve stanovém areálu, kde přespávají návštěvníci filmového festivalu. Nejméně deset stanů bouřka vyplavila a přibližně dvacet batůžkářů museli záchranáři nouzově ubytovat. Na Karlovarsku pak hasiči ze silnic odklidili přibližně dvě desítky polámaných stromů.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)