Jméno Pospíšilova nástupce má být jasné nejpozději v úterý

Praha – Nový ministr spravedlnosti by měl být jmenován hned počátkem příštího týdne, v Otázkách Václava Moravce to uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Prezident Klaus totiž 4. července odlétá na zahraniční cestu do Malajsie. Jméno nástupce odvolaného ministra Pospíšila premiér prozradit nechtěl, prý to ale bude člověk, který se ztotožní s rozpočtovou politikou vlády.

„Já očekávám, že nový ministr přijde se strukturálními změnami, protože těm se Jiří Pospíšil vyhýbal,“ uvedl v OMV Nečas. Podle něj se bývalý ministr spravedlnosti soustředil pouze na ty body, které mu přinášely popularitu. Kontroverzním bodům, které by vyžadovaly rušení některých míst a politickou odvahu, se podle premiéra Pospíšil vyhýbal. Jako příklad uvedl Nečas projekt elektronických náramků a domácího vězení. 

S tímto hodnocením ovšem odvolaný ministr nesouhlasí: „Většina kroků, které se v resortu spravedlnosti dělají, jsou věci, které nejsou v uvozovkách pozitivními populistickými kroky a jsem rád, že ve vládě, která chce dále škrtat v oblasti spravedlnosti, nejsem,“ uvedl Pospíšil.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Nečas v Otázkách znovu odmítl, že by Pospíšila odvolal kvůli jmenování Lenky Bradáčové na post vrchní státní zástupkyně. Pospíšilova pozice se prý kývala už na jaře, premiér mu ale ještě chtěl dát šanci, navíc v té době vrcholila koaliční krize a rozpad Věcí veřejných. Pospíšil ale znovu předložil návrh o navýšení finančních prostředků a další měl podle premiéra přijít na podzim. „Platí heslo o poslední kapce a také přísloví, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne,“ dodal Nečas. 

„Není možné, aby 13 resortů spořilo a jeden jediný resort nespořil,“ uvedl Nečas. Premiér nabízel srovnání resortů, které vedou ministři ODS: Rozpočet ministerstev průmyslu a zemědělství se má v roce 2014 ve srovnání s rokem 2009 snížit o polovinu, ministerstvo životního prostředí a obrany mají mít rozpočet nižší o 40 procent, ale ministerstvo spravedlnosti jen o 20 procent. 

A byl to prý pouze ministr Pospíšil, který přicházel s dalšími a dalšími požadavky. „Jeho celkové kumulované požadavky, jenom ty, co jsou teď na stole, které projednala vláda, nebo jsou v připomínkovém řízení, by znamenaly, že nejen, že se na ministerstvu nic neušetří, ale celkový rozpočet by byl vyšší, než byl schválen ve státním rozpočtu,“ dodal premiér. Resortní rozpočet na příští rok už má proto připravovat nový ministr, který resort manažersky zvládne.

Gazdík: Nejmenování Bradáčové by znamenalo koaliční problém

Nečas vyvolal bouři nevole poté, co ve středu náhle oznámil, že ministr Pospíšil ve vládě končí. Jeho zdůvodnění, že Pospíšil žádal pro resort peníze navíc v době nutnosti šetřit a manažersky nezvládal svůj úřad, nepřijal sám končící ministr, ale ani velká část politické scény.

Místo toho začala opozice i koaliční TOP 09 odchod ministra spojovat s tím, že se na místo pražského vrchního státního zástupce chystal jmenovat Lenku Bradáčovou, vnímanou jako neohroženou bojovnici s korupcí. Včera uvedl šéf poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík v rozhovoru pro iDNES.cz, že pokud nový ministr spravedlnosti Bradáčovou nejmenuje, tak to bude zásadní koaliční problém.

Nečas ovšem v Otázkách označil požadavky TOP 09 za nepřijatelné politizování celé věci. „Z výroků představitelů TOP 09 a jejich kroků v poslední době plyne obrovská nervozita, obrovská i jakási nepřiměřená reakce na jednotlivé kroky,“ prohlásil dnes předseda vlády. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ale strana pouze trvá na tom, aby byl návrh nejvyššího státního zástupce na jmenování Bradáčové akceptován. „V tom nevidím žádnou nervozitu. Naopak v tom vidím snahu, aby státní zastupitelství bylo skutečně nezávislé,“ dodal Kalousek.

Sama Bradáčová se k politickým střetům nechtěla příliš vyjadřovat: „Souhlas jsem dala panu nejvyššímu státnímu zástupci, a pokud by se stav změnil, budu informovat opět jeho. Politické přestřelky představitelů jednotlivých stran mne mohou mrzet, ale nejsou určující,“ uvedla v SMS zprávě.

Mezi premiérem Nečasem a odvolaným ministrem Pospíšilem se strhla hádka i o připravovaném zákonu o státním zastupitelství, který vláda pořád neschválila. Podle Nečase ho měla ODS ve svém programu už v roce 2006, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ho prý ale v minulém období smetl ze stolu. Teď prý Pospíšil předložil nový zákon, ovšem znovu bez protikorupčního státního zastupitelství. S tímto tvrzením ale odvolaný ministr nesouhlasí: „Těžko se reaguje na nepravdy, já mohu konstatovat, že návrh, který už půl roku leží na vládě, obsahuje protikorupční státní zastupitelství,“ uvedl Pospíšil. Podle opozice měl být tento zákon hotový už dávno.

Vydáno pod